Letnja sezona nam donosi izobilje ukusnih i zdravih voćkica sa sobom!

Od jagoda, trešnji, malina, preko borovnica, šljiva, kajsija i smokava možemo da dobijemo pregršt ideja za slatke ukusne voćne poslastice za naše najmlađe.

Voćni domaći sladoled je sjajna zamena za industrijske sladolede, smutiji su dobra zamena za sokiće, a ostale poslastice će nutritivno obogatiti i osnažiti organizam vašeg mališana.

Bobičasto voće

Bobičasto voće je prava mala riznica vitamina C. Takođe ovo voće je snažni antioksidans koji nam pomaže da nam imunitet bude jak i snažan. Verujemo da je ovo omiljeno voće svakog mališana, a mi vam predlažemo nekoliko recepata koji će da potpuno oduševe vaše mališane 🙂

Smuti od malina  12+

  • 150 gr malina
  • Pola šolje bademovog mleka
  •  Izblendirati sve i poslužiti u čašu ili Njamilicu ako idete u parkić ili u goste.

 

Voćni sladoled

 

Izblendirajte bobićasto voće po želji. Možete da dodate malo sveže nane ili limunovog soka da sladoled bude još egzotičniji.

Izblendiranu smesu ubacite u modlice za sladoled i stavite u friz preko noći da se stegne.

Kada je vreme za užinu, izvadite iz friza i ponudite malcu omiljenu sladoled-užinu.

 

Mafini sa borovnicama  

  • 3 šolje speltinog brašna
  • 2 šolje brašna od prosa
  • 2 jaja
  • 3 kašike kokosovog ulja
  • Kašičica praška za pecivo
  • 1 šolja bademovog mleka
  • Šolja borovnica

 

Sjedinite suve sastojke u jednu činiju, dok u drugu izlupajte jaja, dodajte bademovo mleko i kokosovo ulje. Polako dodajte brašno u tečnu smesu. Stavite na kraju i borovnice i površno promešajte. Smesu stavite u silikonske modlice i pecite u rerni pola sata na 180 – 200 stepeni.

Kruške i jabuke

Kruške i jabuke su voće koje se među prvima mogu nuditi bebicama. Jabuke sadrže jako malu količinu limunske kiseline, koja inače može da izazove alergijske reakcije kod beba. Obe voćke su prijatnog ukusa i imaju blago dejstvo na bebin stomačić, te su zato pogodne za prve bebine zalogaje. Kruška obiluje kompleksom vitamnina B, izuzetno blagotvornim za nervni sistem mališana.

 Kinoa sa kruškom 6+ 

Šolja skuvane kinoe
1 pečena ili kuvana kruška
Sjedinjiti sastojke i izblendirati.
Odlična i za užinu van kuće!

 

Za starije bebe i malce, možete da pravite i voćne salate sa svežim voćkama, pitu od jabuka ili tart od krušaka mmmm.

Pita od jabuka 12+

 

 

  • Pakovanje heljdinih kora
  • 2-3 domaće jabuke
  • Cimet po ukusu
  • Muskantni oraščić po ukusu
  • Kokosov šećer opciono
  • Šaka mlevenih oraha opciono
  • Ulje za podmazivanje kora

 

Postupak:

  • Izrendajte jabuke i dodajte začine.
  • Uzmite jednu koru, premazite  sa malo ulja i vode, stavite drugu koru preko, ponovite isti postupak, dodajte treću i stavite 3 kašike nadeva preko.
  • Uzmite krajeve kora i krenite da savijate po dijagonali. Kada savijete u “glistu” uzmite krajeve i uvijte pitu u ”puža”
  • Ubacite u zagrejanu rernu, pecite na 170 stepeni, 30 minuta (ili dok ne vidite preplanulu koricu)

 

Čips od jabuka i krušaka

Tanko isecite jabuke i kruške na kolutiće i stavite u rernu na pek papir na 50ak stepeni Celzijusa ili manje. Ostavite da se voće osuši od toplog vazduha. Ćuvajte čips u zatvorenoj tegli do sledeće užine (ako išta preostane).

 

 Kajsije i breskve

Kajsije i breskve su voćke koje se nude bebama u 6.mesecu. Ispečene ili skuvane mekane kriškice ovog voća su prava uživancija za nepce bebica. Bogate su kalcijumom, magnezijumom i fosforom, kao i biljnim vlaknima. Mogu se kombinovati i sa žitaricama, kao i sa drugim voćem. Odlične su za smutije, sladolede i kompote.

Proso i breskva  

Šolja kuvanog prosa
1 kuvana ili pečena breskva
Sve sastojke pomešati i izblendirati.

 

Šljive

Šljive prijaju bebicama koje imaju stomačnih tegoba. Bogate su vitaminima i mineralima, kao i mineralnim solima. Sjajan su izvor gvožđa, i treba ih kombinovati sa namirnicom koja je bogata vitaminom C, kako bi se bolje gvožđe iskoristilo.

Džem od šljiva

Operite šljive, isecite ih na pola i izvadite košticu.

Na pek papir poređati polutke šljiva, tako da zaobljena strana šljive bude gore, a unutrašnja strana gde je koštica bila ide dole. Pecite ih u rerni, između 30-60 minuta na 100-120 stepeni. Kada se ispeku, ogulite koricu i kašikom pokupite „meso“ šljive. Napunite u teglicu. S obzirom da nema konzervansa, ne može dugo da traje, tako da, pravite džem u manjim količinama. Čuvajte u frižideru.

Suve šljive

Domaće suve šljive možete vrlo lako da napravite. Osim šljiva sve što vam je potrebno je sunce! Operite, isecite šljive na pola i izvadite košticu. Uzmite čistu gazu, poređajte šljive i pokrijte gazom i ostavite ih na sunce da se prirodno suše dva do tri dana, zavisi od sunca.

Lubenica

Kriškice, kockice, loptice, na bilo koji način iseckana lubenica je kraljica leta. Vole je i deca i odrasli i pravo je osveženje u letnjim danima. Obiluje C vitaminom, a sa čak 92% vode, odličan je izvor tečnost u vrelim letnjim danima. Lubenica ima visok glikemijski indeks, pa je treba kontrolisano davati ukoliko je dete gojazno ili ima dijabetes.