Stiže nam zima, a sa njom i potreba da se unosi sve više vitamina kako bi nam imunitet bio što snažniji!

Svako godišnje doba nosi sa sobom određene namirnice koje su aktuelne tj. sezonske.

Naravno, u svakom momentu uvek možemo da kupimo i neko drugo voće i povrće kome nije sezona, ali prednost se uvek daje namirnicama čija je sezona. Zbog svežine – vreme mu je, ima ga u izobilju i cene nisu visoke.

U decembru volimo da jedemo prokelj, celer, kelj, limun, pomorandžu, grejpfrut, mandarinu, kivi, kelerabu, cveklu, spanać, krompir, peršun, praziluk, brokoli, karfiol…

Uvođenje nemlečne ishrane u zimskom periodu

Ako je zima sezona za kretanje u avanturu – uvođenja nemlčne ishrane, na pravom ste mestu! Prateći kalendar uvođenja namirnica, jednostavno možete isplanirati obroke za vašu bebu.

Ukoliko ste na samom početku, krompir i šargaprepa su idealna namirnica za vašu bebu.

Već od 6+ meseci možete ponuditi spanać, brokoli, karfiol…

Celer i peršun umešajte u kašicu sa 7+ meseci.

Praziluk već možete u 8. mesecu da date bebici, u kuvanom obliku, dok kelerabu možete u 9. mesecu ponuditi.

Kelj i prokelj dajte u 10.mesecu, dok citrusno voće ostavite za probu nakon prvog rođendana!

 

Zimski vitamini i minerali

Verovatno vam je prva pomisao kada se spomene vitamin C, limun i drugo citrusno voće. Naravno kao i u ostalom voću i povrću ima ga i u citrusima. Ono što je manje poznato jeste da kelj, kupus i brokoli, na primer, su namirnice koje su izuzetno bogate vitaminima, a nude se bebi mnogo ranije nego citrusi, tako da možete da budete bezbrižni i sigiurni da će malac unositi dovoljno vitamina i minerala i u početnim mesecima uvođenja čvrste hrane.
Gvožđe, osim u crvenom mesu, možete pronaći i u lisnatom povrću, mahunarkama i žitaricama.

Koje žitarice su dobre za vašeg malca i kada se uvode u ishranu pogledajte ovde.

Spanać i brokoli su bogati folnom kiselinom i antioksidantima, kao i vitaminom C.

Celer je izuzetno hranljivo povrće, jer sadrži dosta ugljenih hidrata. Obiluje čitavim nizom vitamina i minerala, a glavni je sastojak u svakoj supi, pored šargarepe i peršuna!

Cvekla je dobra za digestivni trakt, jer je bogata celulozom i pektinom. Takođe je bogata i natrijumom, sumporom, jodom, gvožđem…

 

Omiljeni zimski recepti prema kalendaru uvođenja:

Piletina, brokoli i karfiol (6+)

Skuvajte parče pilećeg belog mesa. 10 minuta pred kraj kuvanja dodajte opran i oljušten brokoli i karfiol. Kada sve bude gotovo, ispasirajte meso i povrće i ponudite malcu.

Potaž sa brokolijem, celerom i spanaćem (7+ meseci)

Skuvajte brokoli, celer i izblanširajte spanać.
Stavite u blender i izblendirajte povrće. Dodajte malo vode iz šerpe u kojoj se kuvalo povrće.

Teletina sa celerom i paškanatom (8+ meseci)

Skuvati šniclu teletine, ¼ celera i srednji paškanat. Pred kraj kuvanja dodajte i par kolutova praziluka. Ispasirajte sve, po želji dodajte malo maslinovog ulja.

Preko 90 različitih recepata za pripremu kašica, možete pronaći u našoj knjizi Moja prva kašica

 

Ćuretina sa povrćem (9+ meseci)

Skuvati ćuretinu, praziluk, kelerabu. Na kraju dodati maslinovo ulje i izblendirati.

Kelj sa krompirom (10+ meseci)

– Krompir
– Kelj
– Puter

Kuvati krompir i pred kraj kuvanja dodati iseckani kelj. Kuvati 15-ak minuta. Kada je jelo gotovo dodati malo putera i izgnječiti viljuškom.

Pire od kelerabe i karfiola sa junetinom (11+ meseci)

– Srednja keleraba
– Par cvetova karfiola
– Šnicla sveže junetine

Kelerabu skuvati i karfiol, izblendirati,
Junetinu skuvajte u malo vode. ukoliko beba već ima zubiće iseckajte na male kockice i ponudite joj, ukoliko još ne jede čvrste zalogaje, ispasirajte sa ostatkom kašice.

Cvekla (12 meseci)

Sastojci:

– Manja cvekla
– Šargarepa
– Pavlaka

Oprati i oljuštititi povrće. Skuvati cveklu i šargarepu, ispasirati sa kašičicom pavlake.

 

Uživajte u pripremi zimskog jelovnika, bogatog vitaminima i mineralima!