Mame, tate, bake, deke, tetke čestitamo prvi rođendan vašem malcu! Rođendan prvenac je tako velika stvar koja nam ostaje u sećanju i veoma se radujemo da ga priredimo i proslavimo. Vaša beba je sada „velika“ i spremna za nova iskustva, prve korake i otkrivanje jednog novog sveta. 

Do sada je malac već probao većinu ako ne i skoro sve namirnice iz kalendara. Možda niste imali priliku do sada da se susretnete sa tortom, a možda i jeste. 

Tražili ste predlog za zdravu tortu bez šećera koju možete da napravite, a ja sam jednu baš ovakvu pravila za prvi rođendan jednog Jakše, tetkinog zlata!

Torta je zgodna jer može da se prilagođava, mogu se dodavati različiti dodaci i kao i brašno po želji.. Možete je praviti u bilo kojoj sezoni, jer su banana i avokado glavni sastojci kojih ima preko cele godine.

Potrebno za koru:

  • 3 jaja
  • 1 banana
  • 3 kašike brašna (integralnog ili speltinog)
  • Pola kašičice soda bikarbone
  • Mala čaša kiselog mleka

Prirema: Umutiti belanca u čvrst šne. Jedno po jedno žumance polako dodavati uz mešanje mikserom. Izgnječiti bananu u posebnoj posudi i polako i nju dodati smesi, kao i kiselo mleko. Na kraju dodati 3 kašike brašna i špatulom promešati.

Na srednji ili malo veći pleh, izliti na pek papir smesu, da bude debljine oko 1 cm. U zagrejanu rernu na 150 stepeni ubaciti buduću koru na 10-15 minuta dok ne postane zlatkasto.

Potrebno za fil:

  • 1 banana
  • ½ avokada
  • Kašika, dve kakaoa

Priprema: U blender stavite bananu, pola avokada i kakao. Ako imate manju bananu stavite još jednu, ili dodajte drugu polovinu avokada. Dobro izblendirajte sastojke. Treba da dobijete gustu smesu kao puding.

Koru isecite pažljivo nožem prema dimenzijama posude u kojoj ćete tortu služiti. Trebaće nam dve kore.

Stavite u željenu posudu koru, pa preko nje namažite pola fila, zatim dodajte još jednu koru, i ostatak fila premažite preko druge kore.

Tortu možete ukrasiti kolutovima banana, borovnicama, kokosom, orašastim plodovima… Po želji i po onome što rođendanko voli!

Čuvajte je u frižideru do posluženja, a nakon toga, takođe odložite u frižider (ako nešto ostane).

Želimo vam lep provod i srećan rođendan! Javite nam utiske ☺