Jedno od najčešćih pitanja i nedoumica – da li bebama treba davati med. Odgovor je: Med ne treba davati nikada bebama ispod 12 meseci.

 

Zašto je to tako?

 

Med je namirnica koja može da sadrži bakteriju Clostridium botulinum koja dalje može dovesti do botulizma. Botulizam je retka, ali veoma opasna bolest, koja se prenosi preko hrane, kontaminiranim zemljištem ili kroz otvorenu ranu. Spore ove bakterije mogu da rastu i da se razvijaju u crevnom traktu odojčadi i dece, otpuštajući toksin. Starija deca i odrasli imaju prirodnu odbranu koja sprečava rast ove bakterije, dok mala deca i bebe je još uvek nemaju. U 65% slučajeva obolelih od botulizma su upravo deca mlađa od 12 meseci.

 

Rani simptomi botulizma kod dece mlađe od 12 meseci

 

  • Umor
  • Razdražljivost
  • Zatvor
  • Spušteni očni kapci
  • Problem sa ishranom
  • Slabo plakanje
  • Slabost u mišićima

 

Ukoliko primetite znake botulizma, odmah se javite vašem lekaru/pedijatru za dalje lečenje.

Takođe, spremite i mali uzorak hrane za koju sumnjate da je zaražena i prosledite je na analizu.

 

Sprečavanje trovanja i preventivne mere

 

Prevencija za trovanje jeste svakako pravilna priprema namirnica koje mogu da sadrže ovu bakteriju. Toksin koji bakterija otpušta se uništava termičkom pripremom, kuvanjem ili pečenjem, preko 85 stepeni Celzijusa duže od 5 minuta.

Pogodna sredina za razvijanje i napredovanje ove bakterije su sredine koje nemaju kiseonik, poput konzerviranih proizvoda.

Budite oprezni sa konzumiranjem fermentisane ribe i konzerviranih proizvoda.

Osim osetljivih stomačića u periodu pre prvog rođendana, hrana se kuva i termički priprema upravo iz sigurnosnih razloga.

Bićete sigurni ako hranu budete kuvali preko 5 minuta, idealno 10 minuta, jer toplota uništava toksine ove bakterije.

Med ima izuzetno visok GI (glikemijski index) pa se ne preporučuje često u dečijoj ishrani. To je broj koji pokazuje koliko brzo određena namirnica nakon unošenja u organizam, povećava nivo šećera u krvi. Unošenje hrane sa visokim GI kontinuirano, može dovesti do gojaznosti i drugih zdravstvenih problema.

Takođe, može da dovede do karijesa na zubićima, pa svakako obazrivo kada je med u pitanju.

 

Predlozi za dalje čitanje:

20 najčešćih pitanja oko uvođenja nemlečne ishrane!

Žitarice u dečjoj ishrani

Mali izbirljivci

8 nedoumica u ishrani mališana