Druga polovina avgusta je vreme kada počinju domaće smokve da sazrevaju. Stoga je sad pravo vreme za njihovu konzumaciju. Smokva spada u voće koje obiluje gvožđem, fosforom i vitaminom B1. U samo 100 g smokava ima 2.2 mg gvožđa!

Sveže domaće smokve su veoma kvarljive i potrebno ih je neposredno posle branja iskoristiti. Ukoliko kupite veću količinu možete jednu po jednu obmotati pak papirom ili debljim ubrusom, kako bi sačuvale svežinu, i ako je slučajno jedna gnjila time sprečavate da ne postanu sve.

Ostatak celih smokava čuvajte u frižideru i u što skorijem roku ih upotrebite.🍯 😊

Često se koriste i kao pomoćno sredstvo protiv opstipacije (zatvora).

Svojim malcima ih možete uvesti sa 10+ meseci. 👶 Kada ih nudite bebama u svežem obliku, birajte plodove koji nemaju oštećenja po kori.

Recept za džem

  • 2-3 kg zrelih smokvi
  • 1 ipo limun
  • Kašičica cimeta
  • 1/2 kašičice mlevenog đumbira

Operite i oljuštite smokve. Isecite ih na ¼ ili ako su baš zrele, biće skoro pa izgnječene pa ih samo ogulite od kore i ubacite u šerpu.

Dobro operite limun, jer će nam biti potrebna kora. Kada mi peremo voće volimo da napravimo rastvor od sode bikarbone i vode i da u njemu potopimo voće iil povrće. Razmera koju koristimo je 1 kašičica sode na 1 litar vode. Limun držimo u tom rastvoru 30 minuta i posle još jedmom stavimo pod mlaz vode. Ukoliko želite i da smokve držite u ovom rastvoru, nemojte duže od 5 minuta.

Ogulite rendalicom 1 ceo limun, a od polovine limuna će nam trebati seckana kora.

Iscedite limun i stavite u šerpu zajedno sa korom i iseckanim/izgnječenim smokvama.

Promešajte dobro da se lepo limun i smokve sjedinje.

Stavite u frižider na nekoliko sati, ili preko noći da se dobro iz marinira.

Sutradan (ili nakon nekoliko sati) smokve su spremne za kuvanje. Stavite ih na ringlu da provre uz često mešanje. Kada provre smanjite vatru i narednih 30-40 minuta neka se kuvaju na tihoj vatri. Potrebno je mešati često da se ne bi uhvatile po dnu šerpe i zagorele.

Džem je gotov kada promešamo smokve u šerpi i vidimo dno šerpe. Dobijamo zgusnutu masu.

Pre sipanje u teglu, džem možete začiniti cimetom i đumbirom u prahu. Možete da koristite i svež đumbir, izrendan ubacite u šerpu dok se još džem kuva. Ukoliko niste ljubitelj đumbira ili vaši ukućani, možete ga ispustiti iz pripreme.

U sterilne i vruće tegle sipajte vruć džem, poklopite i okrenite tegle naopako da stoje na poklopcu dok se skroz ne ohlade. Tegle možete da sterilišete tako što ih prvo dobro operete, a zatim stavite u hladnu rernu i uključite na 150 stepeni da se zgreje zajedno sa teglama. Nakon 30 minuta, tegle su spremne.

Kada se ohlade odložite ih na policu. Kada otvorite teglu, džem treba iskoristiti u narednih nekoliko dana.


Savet: Sipajte džem u manje tegle, ako ne planirate da ga iskoristite u narednih nekoliko dana.

Uživajte!