Stiže nam omiljeno doba godine. Vreme mora, kupanja, sunčanja, uživanja, talasa i odmoraaa!
Upravo tako, ali ne za nas (mame i tate,) već za naše male slatke anđele. Jer kako mislite odmor na moru sa decom?
Aliii, pokušaćemo da izvučemo najbolje iz ovih situacija i da pokušamo da stvarno imamo odmor ☺ Ne možemo da garantujemo da ćete imati baš onako preplanuo ten kao u periodu „PD“ (pre dece), ali biće tu sigurno male razlike u nijansi.

 

Da li vam se nekad desilo da se požalite na vašeg anđela? U stvari bolje da počnemo rečenicu sa – znate ono kada se požalite na vašeg anđela, a neki stariji iskusni „mudrac“ kaže, jao čekaj samo da prohoda pa ćeš da vidiš, ili čekaj samo da krene u školu budi srećna sada dok je još beba/malo dete… A mi da puknemo u tom momentu, jer stvarno je naporan period. 

 Kada bolje pogledamo, svi su u pravu. Svaki period nosi sa sobom svoju lepezu obaveza, briga, nerviranja… A kada prođe neko životno razdoblje, onda smo nekako zahvalni  na tome i idemo dalje.

 

Zamislite samo, kako bi bilo divno da uživamo tu i sada i u svakom životnom razdoblju naših malaca. Ok, sada mislite sigurno, kako da uživam u grčevima ili izbijanju zubića i nespavanju?
Čim se bebac prvi put nasmeje, ili izgovori onu divnu reč  „MAMA“ koja je ista, ali za svaku mamu neverovatno posebna, mi odmah zaboravimo na sve to i nakon nekog vremena čak možemo i da se smejemo tom periodu zubića ili nespavanja. Nakon duuužeg vremena, ali u redu ☺.

 

Nadamo se da ćete se pronaći u nastavku teksta u nekoj od grupa i da će ovi saveti za „preživljavanje“ biti od koristi u nekom momentu. Svako dete je individua za sebe, ali kod nas su baš ovi periodi bili prekretnice u sazrevanju. ☺ 

A sada, rezervište i isplanirajte taj „odmor“ i naoružajte se strpljenjem i osmehom.

 

Beba na moru

Bebe imaju svoj ritam. Tj trebalo bi da imaju ritam spavanja, hranjenja, kupanja. Rekli bismo, da su bebe dosta predvidljive. Tako da, možete da „preslikate“ vaše dane kod kuće, sa ubacivanjem elemenata plaže i kupanja. Sa druge strane, taj ritam ne mora ništa da znači, jer uvek imamo one bebe male buntovnike, koje ne žele da slede „ritam“. Ali ako imate takvo čedo, to već znate, pa vam neće biti iznenađenje ni na moru ☺

Osim adekvatnog prostora, koji je čist i komotan za boravak bebe u njemu, roditelji mogu da biraju destinacije koje su prilagođenje više njima a ne deci. Kako su još uvek mali za „family hotele“, ne trebaju im vodeni parkovi i ostale zanimacije. 

 


Zgodnije su bliže destinacije ako se ide kolima, ili kraći avionski prevozi. Beba u avionu je uvek omiljeni putnik. ☺

 

Kako bebe u tom najranijem periodu spavaju dosta preko dana (jer je preko noći žurka), to nam daje neko određeno skromno vreme da se bućnemo, dok drugi roditelj ili baka/deka servis čuvaju bebca. Ako je to 15 min – 15 min nema veze. Kakav uspeh! U tom momentu to je stvarno nešto najbolje na svetu!

 

Korisni saveti:

 

 • Ujutru idite ranije na plažu i vratite se ranije u hotel/apartman
 • Obavezno nosite kapice i kreme sa visokim SPF 
 • Voda, voda, voda. Hidratacija je obavezna!
 • Roditelji sa decom uglavnom idu ili u junu na more ili krajem avgusta i početkom septembra, baš u cilju izbegavanja velikih vrućina. 
 • Za bebe koje sede – što više modlica, grabuljica, lopatica da se igraju na plaži. (realno i prazna plastična čaša će da odradi posao, ali ajde )
 • Ako dojite, vodite računa da unosite dovoljno tečnosti 
 • Ako ne dojite, vodite računa o unosu po neke čaše vina ili koktela za opuštanje
 • Ideje za obroke na plaži pronađite ovde.

Deca od 1. godine do 3. godine

Čestitamo, ušli ste u čuveni period, što bi rekli „ Videćeš kad prohoda“. I stvarno vidimo… Leđa nas nekako sve više bole, ponekad i noge, a ako nismo, u ovom periodu skidamo zagarantovano nakupljene bebeće kilograme. Masaža za bolna leđa je često misaoni pojam, jer ako niste sami 25 sekundi u toaletu, pitamo se kako bi ovo tek izgledalo?! 

Ovo je dosta aktivan period, u kojem dete još nije spremno za samostalno hodanje, a htelo bi svuda da ide i da istražuje. Posebno svaku mrvicu i druge „no no“ sitnice na plaži, ulici, u kafiću…

 

U ovom periodu stičemo neverovatnu sposobnost. Postajemo skener. Sa neverovatnom preciznošću iskeniramo svaku prostoriju, površinu i procenimo da li je bezbedna ili ne. Vidimo ćoškove, stepenice, oštre predmete, pikavce, prljavštinu… I pored cele bezbednosne procedure i dalje je potrebno da budemo oko deteta zbog sigurnosti.

 

Naša kafa sve hladnija, a limunada sve toplija ☺ Tako da, tražite ambalažu za poneti i pijuckajte vaše piće usput, jer nećete sedeti.
U ovom periodu treba birati „bezbedne“ lokacije. Po mogućstvu plaže sa peskom, sa što manje prepreka.

 

Kada se malci iskuse u hodanju i postanu stabilni, parkići, luna parkovi, vodeni parkovi postaju sve zanimljiviji. U stvari budu im interesantni i ranije, ali ne mogu sami da se spuštaju, a nama nešto bude glupo da se zaglavljujemo u dečijim toboganima ☺.
U ovom periodu, parkići i drugi zabavni punktovi stvarno mogu da posluže kao zanimacija za decu, da se istrče, izigraju i pošteno umore. 

 

Znate onaj osećaj kada uđete u neki restoran/kafić, a tamo  se nalazi mini igraonica ili parkić sa ljuljama i toboganima? Svaki put se obradujem i neverovatno želim da pošaljem zahvalnost onome ko je smislio bilo kakav vid zabave restoranima. Ponekad papir i bojice budu sasvim dovoljni. Kako jednostavno a delotvorno! 

 

Ukoliko nema igračaka na raspolaganju – vaši resursi mogu da budu:

 

 • Salveta za pravljenje brodića ili nekih drugih oblika
 • Korica hleba 
 • Slamčica 
 • Paketići šećera ( za pravljenje oblika ne za stavljanje u usta)
 • Vaše naočare za sunce
 • Razni računi, papirići i ostale šušketave stvari
 • Labelo

 

Savet: štedite resurse ovde i pametno rasporedite igračke na raspolaganju. Deca se brzo zasite i stalno im treba nešto novo (čast izuzecima). 

Sa ovim resursima, ostvarujemo prednost te možemo na miru da završimo obrok ili kafu. Wow kakav je to osećaj! Kad ne ustanete ni jednom, ili dobro, samo jednom u toku ručka.

 

 

Deca od 3+ godina

 

Za decu u ovom periodu, možemo da kažemo da su već „velika“. Dosta su samostalniji, spretniji u odnosu na prethodni period, mogu sami da se zaigraju i igra duže traje…

 

Tu već mogu i da se sprijatelje sa vršnjacima, da se zajedno igraju i druže. Bilo bi za shodno i da se i vi sprijateljite, sa drugim mamama i tatama, pa da možete povremeno da ih zamolite da pričuvaju decu dok se igraju 😉
U ovom periodu polakooo dobijamo sposobnost za opuštanje. Po neko će čak moći i da pročita koju stranicu iz knjige, na plaži. I bićete u šoku, ali navićićete se brzo 😉 

 

Posebna veština za ovaj period je – nalaženje dobre lokacije. Što na plaži, što u kafiću/restoranu. Bitno je da sednete tako da imate dobar pogled na plažu, na park ili na drugo mesto gde se nalazi dete. Tu i tamo se ispod šešira pogleda i locira dete.

 

Savet:  Jarko obojene majice, ili kupaći sa uočljivim bojama, će vam pomoći da locirate velikom brzinom vašeg malca.

 

Deca u ovom periodu uče polako da plivaju, tako da možete da iskoristite super vreme u moru/bazenu zajedno sa malcima i da plivate pored njih. Opremite se sa mišićima, prslucima, kolutovima i budite bez brige.

 

Juhuuu zvanično, vaš odmor može da počne i možda se ove godine vratite sa mora preplanuli! ☺