Zdravo Mame, približava se Veliki petak – što znači da vaši malci postaju veliki kreativci u kuhinji! Divan način da zajedno razvijate njihovu maštu i provedete kvalitetno vreme sa njima.

 

Mi posebno volimo Uskrs jer osim farbanja i ukrašavanja, možemo da jedemo jaja za bilo koji obrok. ☺

 

Najbolja su sveža jaja

Za kvalitet jaja od velike važnosti je njihova svežina, odnosno starost. Jaja su najkvalitetnija dok su sasvim sveža, a “starenjem” u njima nastaju biohemijske i fizičke promene koje umanjuju kvalitet ili čak dovode do kvarenja. Jaje može da apsorbuje duplo više tečnosti od svoje težine i da ga pri zagrevanju veže. Kod svežeg jajeta žumance treba da zauzima centralni položaj, da je pravilnog oblika i da se ne razliva. Boja ljuske kod jaja nema značaja za svežinu i kvalitet. Boja ljuske zavisi od rase i može biti bela ili jače ili manje žuta – mrke boje.

 

Moj prvi zalogaj - uskrs

 

Sa nutricionističke tačke gledišta najbolje je jaje jesti kuvano, uz sveže sezonsko povrće i proizvode od integralnih žitarica. Da bi se gvožđe iz žumanceta najbolje iskoristilo, ono se u obroku kombinuje sa povrćem.

Eto i par ideja za obroke mališana u toku Uskrsa.

 

 Kada su jaja kuvana?

 

3 minuta – meka
4 – 5 minuta – srednje meka
10 minuta – čvrsta

 

Da li su jaja zdrava?

Jaja su hranljiva i biološki vredna namirnica, uglavnom niske kalorijske vrednosti. Jaja kokoši iz slobodnog uzgoja sadrže više folne kiseline i vitamina B12 nego ona dobijena na farmi. Jaja su odličan izvor prvoklasnih belančevina, vitamina A, D, B2, B12, gvožđa, cinka, kalcijuma, magnezijuma i riboflavina.
Deca treba da jedu jedno do dva jajeta dnevno, naročito ako u malim količinama jedu meso. Ćureća i guščija jaja su nutritivno slična kokošijim, ali su znatno krupnija. Plovčija jaja su bogatija od kokošijih, ali ih treba duže kuvati – da bi se uništile bakterije koje se u njima često nalaze.

 Šta još treba da znam?

 Jedina mana su opasnosti na zdravlje koje vrebaju iz jaja – salmonela i alergije. Alergija na jaja, pogotovo na belance iz jajeta, uvrštava se i kod dece i kod odraslih među najčešće uzroke alergije na hranu. Ako postoji alergijska sklonost kod bebe ili genetska predispozicija u porodici, žumance ne bi trebalo davati do punih devet meseci starosti deteta.

Alergije na jaja najčešće se manifestuje na koži – kao koprivnjača, ali simptomi alergije ne moraju da budu tako uočljivi, već to mogu da budu i oticanje grkljana i upale sluzokože nosa, bronhospazam ili konjuktivitis.

 

Najveće promene u jajetu zbivaju se pod uticajem mikroorganizama. Najčešće žrtve salmonele su deca, koja se zaraze salmonelom jedući zagađena jaja koja nisu dovoljno termički obrađena (kuvana ili pečena) ili su korišćena ”živa”. Najopasnija “domaća jela” su: majonez, sladoled, kremovi… Vreme inkubacije bolesti je 6 – 48 sati. Glavni simptomi su dijareja i povišena telesna temperatura, bolovi u stomaku, ponekad povraćanje. Jaja se kvare zbog svoje poroznosti, jer gube vodu i ugljendioksid, a u njihovu unutrašnjost prodiru mikroorganizmi. Na jajetu sumnjivog porekla sigurno nema salmonele, samo ako se 18 minuta kuvalo na 75 C stepeni. Visoka temperatura u jelima ubija salmonelu. Na temperaturi frižidera salmonela se ne razmnožava. Frižider uključiti na niži stepen, ne više od +4 C stepeni.

 

Dekoracija

 Ovog Uskrsa smo odabrale dekupaž tehniku kao interesantan, lak i brz način da se ukrase jaja.

Ovo može biti izuzetno zanimljiva aktivnost za malo veće malce, koji mogu da pomognu u seckanju i lepljenju.

Moj prvi zalogaj -farbanje jaja

 

Šta je potrebno za dekupaž?

 Ukrasne salvete, belance (živo), makaze i četkica.

Za početak je potrebno pronaći ukrasne salvete. Pronađite po vašem ukusu dizajn, šaru koju želite. Uzmite odabranu salvetu i polako skinite slojeve koje ona ima (uglavnom imaju 2-3 sloja). Ostavite šarenu stranu salvete i krenite da sečete motive sa nje koji vam se dopadaju.

Uzmite skuvano jaje i isečeni oblik sa salvete prislonite na jaje, a četkicom premažite razmućeno belance po dekoraciji kako bi se zalepila.

I to je to! ☺

Brzo, jedinstveno i zdravo “bojenje” jaja.

Jedva čekamo da vidimo vaše predloge. ☺