Reci nam nešto malo o sebi, deci, poslu koji radiš?

 

Ja sam Dusica Stamenkovic Vicentijevic, imam 31.godinu i po zanimanju sam vaspitač dece predškolskog uzrasta. Radim kao vaspitačica u PU “Jelica Obradović” u Mladenovcu, gde i živim sa svojom porodicom. Ja sam @ignjatovamama ali sam takođe i Ognjenina mama. Ignjat ima 2 i po godine a Ognjena 3 i po meseca. Uživam u vremenu koje provodim sa njima, jer deca su ono što me ispunjava i čini srećnom. Pre nego sto sam se zaposlila kao vaspitač dugi niz godina radila sam kao bejbisiterka u porodicama. Moj hobi je dekorisanje hrane za Ignjata, i svaki slobodan trenutak iskoristim da mu nešto lepo serviram. Fotografije Ignjatovih veselih tanjira objavljujem na svom instagram i fejsbuk profilu pod nazivom @ignjatovamama

 

_DSC7314 (1)

Kako izgleda tvoj tipičan dan?

 

Moj tipičan dan počinje Ignjatovim “Maaamaa”, a onda se dugo mažimo i ljubimo u krevetu. U međuvremenu se budi i Ognjena, pa se maženje nastavlja dok nju dojim. Onda Ignjat zabavlja sestru dok nam spremam doručak. Nekad Ognjena zaspi dok nam spremam doručak, pa taj momenat iskoristim da Ignjatu veselo dekorišem hranu. Njega to nekad raduje, a nekad mu je sasvim svejedno, jer  svakako voli da jede. Zatim idemo u šetnju i na pijacu u nabavku namirnica za rucak. Kupimo i voće, pa užinamo u povratku kuci. Po dolasku kući uspavljujem ih zajedno, a onda spremam rucak i pospremam stan. Nakon ručka čitamo,igramo se ili šetamo,u zavisnosti od raspoloženja. Dok spremam večeru Ignjata okupa tata, a zatim svi zajedno kupamo Ognjenu i to nam je najlepši deo dana jer je to jedina zajednička aktivnost u toku dana. Uspavljujem ih zajedno, jer u suprotnom ni jedno ni drugo dugo ne mogu da zaspu.

 

Šta je za tebe bio presudan trenutak pa si počela zdravo da hraniš svoju porodicu i sebe?

 

S obzirom na to da sam dete sa sela, sveže voce i povrće smo uvek imali na dohvat ruke, tako da sam od detinjstva navikla na takvu hranu. Nama roditelji nisu kupovali slatkiše, grickalice, sokove…tako da ni danas ne uživam u takvoj hrani. Od detinjstva sam navikla  da konzumiram dosta povrća, voća, a dan mi je nezamisliv bez kuvanog obroka. Pravljenje domaćeg hleba u našoj porodici je bila sasvim normalna stvar.

 Za razliku od moje ishrana mog muža, u njegovom detinjstvu, bazirala se na nezdravim namirnicama, pa on i dan danas uživa u takvoj hrani. Shvatila sam da se temelji postavljaju u najranijem detinjstvu, i da ce dete jesti ono sto ima ponudjeno da jede, i da će i kad odraste imati iste želje i navike u ishrani. U mojoj kuhinji nezdrava hrana prosto nije opcija, tako je bilo i dok nismo dobili decu. Jedino što se s dolaskom dece promenilo je to da smo potpuno prestali da kupujemo hleb i vegetu, i to sada pravim sama. Nije teško, a mnogo je ukusnije a svakako i zdravije.

_DSC7290 (1)

Koliko ti vremena treba da napraviš i dekorišeš obrok?

 

Kao što sam već rekla, dekorišem obrok za Ignjata kad Ognjena slučajno zaspi dok spremam doručak. Zavisi šta imam na umu, nekad mi je potrebno 10 minuta, a nekad i pola sata. Nekad mi dekoracija ne ide po planu, pa onda spontano nastane nešto sasvim drugo od prvobitne ideje, jer to sto sam zamislila ne moze da se sprovede u delo.

 

S obzirom da naš vodič – Moj prvi zalogaj ne čine samo recepti već u njemu postoji i pregršt drugih saveta, koji je tebi deo najkorisniji i kako ti je ova knjiga olakšala svakodnevnicu?

 

Za knjigu “Moj prvi zalogaj” sam čula pre nekoliko meseci, kad mi je neko ostavio komentar na slici da ga moji tanjiri podsecaju na tanjire iz knjige “Moj prvi zalogaj”. Bila sam zaintrigirana i potražila sam informacije o toj knjizi, i tako došla do istoimene stranice na instagramu. Knjigu sam dobila na poklon za 8.mart, i, da budem iskrena, od Ignjata ne mogu da dođem na red ni da je prelistam, jer je on čita svakodnevno “Njam njam, njam njama”. Verujem da će mi knjiga “Moj prvi zalogaj” biti od velike pomoći kada budem Ognjeni počela da uvodim nemlečnu ishranu.

 

Otkad si postala mama da li si nekad pomislila “Niko mi nije rekao da će biti ovako!”. Reci nam nešto o tim momentima 🙂

 

Niko mi nije rekao da ću imati dane kad cu moći da živim samo od zagrljaja sa svojom decom, od njihovih mirisa i poljubaca. Niko mi nije rekao da ću, kad beba prestane noću da sisa, ostajati budna do kasno u noć i čeznuti za našim noćnim momentima. Niko mi nije rekao da je svako držanje na grudima, svako nošenje korak bliže danu kad će prestati da imaju potrebu za tim, i zato drugo dete grlim  jače i nosim jos više.  Zaista mi niko nikad ni približno nije dočarao koliko je predivno biti roditelj, a pogotovo koliko je predivno kad drugo dete dođe u porodicu.

 

_DSC7243 (1)

 

Hajde podeli sa nama, drugim mamama i onim budućim neki tvoj lični savet ili najbolji koji si ti dobila vezano za ulogu mame?

 

Primetila sam da mame česce pričaju o negativnim stvarima koje nosi majčinstvo, nego o pozitivnim, i da stalno nešto cekaju. Čekaju da počnu grčevi, čekaju da počnu muke sa zubima, čekaju da prestane noću da se budi, čekaju da propuzi, čekaju da prohoda, čekaju da počne da priča. Treba uživati u sadašnjem momentu, a ne čeznuti za budućim momentima, pa kad oni dođu opet čeznuti za nekim drugim budućim momentima. Svaki period odrastanja deteta je lep. Izluđivalo me je kad sa osmehom kažem da mi je super, da bas uživam, a dobijem odgovor “Čekaj da…” To su sve normalne stvari tokom odrastanja deteta, i ne treba unapred brinuti oko toga i usled tolike brige propustiti uživanje u sadašnjem momentu. Drage mame, opustite se i prepustite se majčinstvu, uživajte u svojoj deci.

 

Tvoje omiljene aktivnosti u aprilu?

 

Konacno je došlo proleće, i uživam sa Ignjatom da berem maslačke i bele rade od kojih pletemo venčiće i pravimo ogrlice. Ignjat najvise voli da duva maslačke.

 

 

_DSC7111 (1)

 

Da li nas pratiš na instagramu? 🙂

 

“Moj prvi zalogaj” mi je jedna od najdražih stranica na instagramu.

 

I za kraj, nastavi rečenicu da se malo smejemo: znaš da imaš malca u kući kada…

 

…kad spavas sa kutlačom, varjačom, hvataljkom, ping-pong lopticom, nekoliko knjiga, sa bojicama, sa autićima (koji, naravno, zasviraju kad treba da se iskradeš iz kreveta)

 

 

Fotografije: Sonja Milojević   www.sonjamilojevic.com