• Reci nam nešto malo o sebi, deci i poslu koji radiš.

 

Ja sam Aleksandra Vranešević, žena, majka, supruga. Po zanimanju sam profesor sporta, personalni trener i osnivač Mama Fit koncepta – posebno osmišljenog programa namenjenog vežbanju u trudnoći i nakon porođaja. Mama fit je moje četvrto dete, a osim njega imam još i Mateja, Ivu i Naju. Suprug Vladimir je tu kao moja mirna luka i podrška, ali i kao neko koga bar jednom mesečno pitam “Čija je luda ideja bila da imamo troje dece?”


Za sebe mogu da kažem da sam veliko dete, sanjalica, večiti borac i nepokolebljivi pozitivac. Svu snagu ulažem dok radim nešto što volim – bilo da je to vreme sa decom, šetnja sa suprugom ili Mama fit treninzi. Borim se i za svojih pet minuta samoće kao trostruka mama, pa makar to bilo desetominutno pijenje kafe u kupatilu.

 

 

  • Kako izgleda tvoj tipičan dan?

 

Veselo, užurbano, haotično. Ipak, trudnim se da nam svaki dan počne maženjem u krevetu i poljupcima. Veliki deo dana provodim na suvozačevom mesto dok suprug razvozi naših troje dece u školu, vrtić i na dodatne aktivnosti. Zbog toga se oboje ponekad osećamo kao da nam je vožnja primarno zanimanje. Ne lažem kada kažem da znam svaku rupu na ulicama Beograda. Ipak, ne bunim se, imam najboljeg vozača na svetu – zajedno plovimo putevima (i životnim i običnim) već dve decenije. U našim kolima je neizostavno i pevanje u glas. Ovih dana sam se izborila, pa pevamo i neke „mamine“ pesme. Velika borba je prethodila tome.  


Nakon što ostavim klince, odlazim u svoj klub Fun fit gde se trudim da motivišem što više vežbača, a i mama da redovno vežbaju. Od decembra me očekuju i svakodnevna predavanja na medicinskom fakultetu gde sam upisala post diplomske studije. Organizacija je nešto što sam doktorirala uz troje dece. Često pišem spisak aktivnosti koje moram da uradim u toku dana ili nedelje. No, nekad dani budu takvi da budem zadovoljna ako usput ne izgubim nijedno dete.

  • Kako ti se život promenio od kada si postala mama?

 

Promenio se naglavačke i za 180 stepeni, kao i svim ostalim mamama. I mislim da je to neminovno da se desi – odjednom dobiješ jedno malo biće koje u potpunosti zavisi od tebe. No, nekako sam uz svoju decu i ja rasla, učila i naučila da se snalazim u novim situacijama.

Za nas mame važi pravilo – Ako ti se život promeni naglavačke, nauči da stojiš na rukama.

 

 

  • Koliko vremena dnevno provodiš u kuhinji i da li uživaš u tome?

 

U kuhinji provodim onakoliko vremena koliko moram. Suprug i ja smo ljudi od sporta, pa su tako i naša deca povukla od nas crtu da više vole da su u pokretu, pa se dosta naših obroka odigrava usput. Jede se voće, grickaju se šargarepe, žvaće se usput zdrava užina i onda se nastavlja dalje sa aktivnostima – šatnjama u prirodi, boravkom napolju, penjanju mami i tati na glavu…
Nedavno sam doživela i da me malci izbace iz kuhinje jer hoće oni sami sebi da spreme večeru. Nisam se uopšte bunila.

 

  • S obzirom na to da naš vodič „Moj prvi zalogaj“ ne čine samo recepti. Već u njemu postoji i pregršt drugih saveta, koji je tebi deo najkorisniji i kako ti je ova knjiga olakšala svakodnevnicu?

 

Sve što može da pomogne mamama, bilo novim ili onim čija su deca već veća, veoma znači. Meni su najkorisniji oni saveti o organizaciji i planiranju obroka. Uz troje dece, muža i dva posla, vremena vam uvek fali, a multitasking i dobra organizacija su zlata vredne veštine.

  • Otkad si postala mama da li si nekad pomislila „Niko mi nije rekao da će biti ovako“. Reci nam nešto o tim momentima.

 

Mislim da mi je ta misao svakodnevno bila u glavi minimum prve dve godine majčinstva. Iako čuješ pregršt saveta, niko ne može zaista da ti dočara osećaje i da ti kaže koliko će lepo, zahtevno i izazovno biti. Ono što mi niko nije rekao je i da roditeljstvo sa svakim detetom može da bude drugačije, no mislim da sam sada, nakon njih troje na dobrom putu da ga doktoriram.

  • Hajde podeli sa nama, drugim mamama i onim budućim neki tvoj lični savet ili najbolji koji si ti dobila vezano za ulogu mame.

Ovo nije savet koji sam dobila, već sam ga naučila. U prvim godinama roditeljstva sam se trudila da budem savršena mama, savršena žena… No, onda sam shvatila da savršene niti treba, niti možemo da budemo.

Od tada se trudim da budem DOVOLJNO DOBRA mama i to je savet koji svima rado delim.

 

 

  • Tvoje omiljene aktivnosti u decembru?

 

Decembar je mesec kada isčekujem i radujem se snegu. Polako iz oramara vadimo i glancamo naše skije, isprobavamo ski odela i merimo da li smo porasli od prošle godine. U gradu su mi omiljene aktivnosti boravak po parkovima ili delovima Beograda koji dočaravaju pravu prirodu i šumu. A vikende često koristimo da odemo kod bake na selo i da uživamo na jednoj planini, dok je nisu okupirali brojni turisti. A kada dođe prava zima, i mi se porodično selimo na planinu.

 

  • Da li nas pratiš na instagramu?

 

Instagram je društvena mreža koju često posećujem i na njoj pratim dosta zanimljivih profila. Jedan od njih je i vaš. Žao mi je samo što nema opcije da se, kada lajkujem neki super obrok, on i sam skuva u mojoj kuhinji.

 

 

  • I za kraj, nastavi rečenicu da se malo smejemo: Znaš da imaš malca u kući kada…

 

Znaš da imaš malca u kući kada jedva čekaš solo izlazak, iako on podrazumeva samo odlazak do prodavnice. Nakon što izađeš, shvatiš da si izašla napolje u papučama, sa punđom od pet dana i u muževljevom duksu. Dođeš ipak nekako do prodavnice, onda u njoj zaboraviš po šta si došla, pa na brzinu natrpaš neke stvari (za bebu, razme se). A dok čekaš na kasi, kolica sa namirnicama nežno ljuljuškaš u ritmu uspavljivanja bebe.