• Reci nam nešto malo o sebi, deci, poslu koji radiš?

Ja sam Sara Oster Rokvić, rođena sam u Beogradu i po struci sam diplomirani filolog. Bavim se prevodilačkim radom, vodim blog “Momsters”, koji je posvećen majčinstvu, organizujem edukativne seminare za roditelje, kao i razne druga druženja i radionice za majke i decu. Radila sam u edukativnim i radno okupacionim radionicama sa decom ometenom u razvoju i nadam se da ću opet naći vremena za taj divan posao. Osnivač sam i jednog lepog kreativnog kutka, u kom nastaju ručno rađeni i unikatni detalji za kuću i nakit. Mama sam dvogodišnjem dečaku Despotu i supruga jednog duhovitog bradonje Marka, koji su obod mog srca.

Momsters

Momsters

 

  • Kako izgleda tvoj tipičan dan?

Sve se vrti oko uspavljivanja, posla, maženja, prodavnice, malo šetnje, opet posla, malo vremena i sa prijateljima i decom, i ako uspemo uveče malo vremena uz film ili seriju.

  • Kako ti se život promenio od kad si postala mama?

Svi segmenti mog života su se promenili. Od stavova, pogleda na život i “filozofskih pitanja” do najobičnije dnevne rutine. Majčinstvo je od mene napravilo istovremeno i stenu i pahulju na suncu, ali ono što je u najvećoj meri donelo je ljubav od koje boli u grudima.

  • Koliko vremena dnevno provodiš u kuhinji i da li uživaš u tome?

Volim da kuvam ali ne preterano. Dok je Despot bio beba non stop sam nešto spremala za njega, razne vrste kašica i obroka. Sada on uglavnom jede što i mi, ali i dalje nekim danima spremam za njega poseban obrok. Mi u kući volimo čorbe i potaže, ribu, dosta voća, meso, povrće, razne pite…

  • S obzirom da naš vodič – Moj prvi zalogaj ne čine samo recepti već u njemu postoji i pregršt drugih saveta, koji je tebi deo najkorisniji i kako ti je ova knjiga olakšala svakodnevnicu?

Pravili smo i obroke sa vama, i razne zdrave poslastice ali i pročitali korisne stvari o određenim namirnicama koje nismo znali do tada. Tekstovi o kravljem mleku i šećeru su odlični i značajni.

Processed with VSCO with a5 preset

  • Otkad si postala mama da li si nekad pomislila “Niko mi nije rekao da će biti ovako!”. Reci nam nešto o tim momentima 🙂

Sve što sam pre deteta mislila, je ustvari totalno suprotno od onoga što jeste. I sve one poznate najave “Ja kad budem imala dete…” padaju u vodu 🙂 Niko mi nije rekao:

“Sa njima nema planova, sa njima se živi u trenutku!”

  • Hajde podeli sa nama, drugim mamama i onim budućim neki tvoj lični savet ili najbolji koji si ti dobila vezano za ulogu mame

Samo da se opuste! To je najvažniji savet koji sam ja dobila i najteži za primeniti, pogotovo kada ste majka po prvi put. Naći 5 minuta samo za nas je takođe važno, a mi ih vrlo često nemamo. Prošetati sama do prodavnice, sesti i pojesti jabuku na miru, izvesti samu sebe do knjižare na 15 minuta, ili bar uzeti  kafu za poneti…

Momsters

  • Tvoje omiljene aktivnosti u februaru?

Crno vino i džez ili fado, mirni kafei, kućna druženja sa prijateljima, rane jutarnje šetnje gradom, osmišljavanje i crtanje novog nakita, rad na novim tekstovima i što je najvažnije proslava drugog rođendana mog Momsters bloga, koji je 25.02., sa prijateljima i mojim pratiocima uz tortu i druženje.

  • Da li nas pratiš na instagramu? 🙂

Naravno, još od prvog dana.

  • I za kraj, nastavi rečenicu da se malo smejemo: znaš da imaš malca u kući kada…

Kada guraš kolica u Maksiju i govoriš “Ššššš…”, kada umesto šminke u torbi uvek imaš pelene i kada opereš veš sa mandarinama jer ih je “neko” ubacio u mašinu, a ti ih naravno od umora ne primetiš, naguraš sav potreban veš i uključiš na 90C.