Zdravo Jelo jabuko,

Predstavi se i provedi nas kroz svoj Instagram profil.

Zdravo, ja sam Jela! Kreativac, zaljubljenik u pisanu, video, virtuelnu, online i offline lepu reč. Diplomirani filolog, koji se pre pet godina potpuno nenadano obreo u svetu digitalnog marketinga i odlučio da tu ostane. Uz sve to sam i mama. Neki od mojih pratilaca kažu da sam i komičar, a ja im verujem na reč, jer zaljubljenik sam i u časnu reč. Znate onu staru narodsku ,,Jabuku na dan i doktora iz kuće van’’? Ok, ne mogu vam pomoći da oterate doktora, mada kad bolje razmislim, smeh je lekovit, pa može i tako, ali svakako ono što želim da bude lajtmotiv mog profila jesu neke pozitivne vibracije. Eto jednog od odgovora na pitanje ,,Zašto jelajabuka?’’ – Da odmah znate na kakvu ste adresu došli. U mom kutku Insta neba delim svakodnevne situacije, dogodovštine i svoja razmišljanja i zapažanja o roditeljstvu, o sebi, njemu, nama, životu uopšte, a sve provučeno kroz prizmu smeha i pozitive. Svakodnevica mi je neiscrpna inspiracija za šegu, što bi rekli u mom kraju. Volim i da izručim emociju po virtuelnom Insta papiru, onako kad mi naiđe, a moji pratioci kažu da ih pokrećem i u dušu dotičem, što ovu priču čini još značajnijom.

Urednik si Youtube kanala Mogu ja to sama“  gde se baviš raznim temema, a dotičeš se i teme o ishrani. Da li se danas najčešće edukujemo putem mreže o ishrani i da li su influenseri postali “guruji” savremenog doba?

Mislim da se danas o mnogo čemu edukujemo putem društvenih mreža (poživele nam dugo!) Otvorile su velika vrata za brojne talentovane ljude. Slažem se da su influenseri postali ,,gurui’’ savremenog doba, i to me oduševljava. Toliko ,,običnih smrtnika’’ je dobilo prostor gde može da pokaže svoje talente, umeća, znanja i da svojim strastima i ljubavlju prema najrazličitijim oblastima života inspiriše, pokrene, nauči, zabavi…

Da ne skrećem sa teme, tačno je da se i o ishrani danas lako možemo edukovati preko društvenih mreža. I sama pratim nekoliko profila koji se bave ovom temom i koji mi pomažu da naučim, ali i da dobijem inspiraciju, jer ko o čemu, majka o tome šta će kuvati sutra 😊.

Nedavno si se po drugi put ostvarila kao mama dečaka Sergeja, a imaš i ćerku Aniku. Koliko te je roditeljstvo promenilo i sta te nadahnulo da otvoriš Instagram blog o roditeljstvu?

Moj Instagram profil postoji daleko duže od mog mamećeg staža, ali sam tek nekako s drugom trudnoćom shvatila da se pretvorio u mali blog. Ne bih ga nazvala blog o roditeljstvu, ali svakako blog o stilu života u kome veliki udeo ima uloga-titula mame.

Koliko me je roditeljstvo promenilo? Naučila sam da funkcionišem sa minimumom sna, da cenim male stvari kao što je odlazak u toalet bez pratnje, kao i jedenje sedeći uz vruću kafu. Razvila sam neverovatne nove veštine, kao što je nečujno kretanje pri izlasku iz dečje sobe na kom bi mi pozavideli nindža masteri, eliminacija slinaca iz dečjeg nosa na profesionalnom nivou i vožnja dečjih kolica na najkreativnije moguće načine. Naučila sam da gledam svet iz ugla jednog dečjeg oka sa visine od 70cm, što je nezamenljivo, nemerljivo i rečima neopisivo iskustvo.

Postovi u formi fotografije i kratke duhovito-poučne priče na zanimljiv način opisuju ljubav roditelja prema detetu i pokazuju nam značaj porodičnog gnezda. Koji su to saveti koje smatraš ključnim za razvoj deteta?

Smirena, srećna i zadovoljna mama kao imperativ i baza svakog daljeg razvoja deteta. Zato, mame, radite na ličnom rastu, da biste svojoj deci poklonile najbolju verziju sebe. Takođe, mera u svemu, beg od krajnosti i isključivosti u odgoju.

Kao najvažnije, trebali bismo postati istinski svesni da smo tu da ih podržimo i pridržimo, a sve ostalo je na njima. Kao što sam već napisala u jednom svom postu, mi roditelji smo gelender za koji će se uhvatiti, a ne pokretne stepenice njihovog životnog uspona. I naravno, što više svežeg voća, svežeg vazduha i vedrine u svakom danu.

Otvoreno govoriš o svojoj borbi sa atopijskim dermatizmom. S obzirom da deca atopičara imaju veće šanse da razviju ovu bolest, koliko si vodila računa o pravovremenom uvođenju namirnica u slučaju prelaska sa dojenja na čvrstu hranu?

To mi je bilo veoma važno, i činjenica je da Anika do sada nije imala problema sa ekcemom, što govori u prilog tome da sam odradila dobar ,,posao’’. Bilo mi je važno da pravilno uvedem osnovne namirnice, kao i da, u što većoj mogućoj meri dođem do namirnica organskog porekla, pa sam čak poručivala povrće i voće preko Facebook-a, iz nekih proverenih bašti (#TrueStory). Naravno, nisam živela u ružičastom balončiću sa idejom kako moje dete neće nikada okusiti ništa neorgansko, ali sam se bar u tim prvim mesecima baš trudila da dođem do što kvalitetnijih namirnica. Sada se prosto kunem u Zemunsku pijacu.

foto: Boris Mirkov

Dan traje samo 24 sata. Koliko je teško jednoj modernoj mami da postigne sve obaveze i bude mama meseca? 😊

Hmmm, ako se mama meseca postaje kada postigneš sve obaveze, narode, mislim da je pravi trenutak da vam kažem da ste ovog meseca debelo omanuli pri izboru :D! Često me žene koje me prate pitaju ,,Kako sve postižeš?’’, a ja im uvek odgovaram pitanjem  “Ko vas je to slagao da sve postižem?” U mojim story-ima, u poslednje vreme, često me možete videti nenašminkanu, s punđom od tri dana na glavi, nepopeglanim vešom koji krasi scenografiju i razbacanim igračkama i dečjom garderobom na sve strane. Činjenica je da se trudim da svaki dan imamo nešto kuvano na meniju, ali da vam odam tajnu, nekad to kuvano budu zapravo makarone sa sirom. Pa mislim, i one se kuvaju, zar ne? Na teži način sam morala da shvatim da nisam hobotnica, da dan traje samo 24h, a na sve to da priznam sebi da sam veliki ljubitelj mood-a ,,Dići none na sto, piti kafu i gledati taj haos u kući smirenošću zen mastera’’. Ako ne želim da pošizim, moram da odredim šta mi je važno. Reći ću samo da je na toj listi prioriteta red u kući pao na jako niske grane.

Ko su glavni junaci tvoje životne bajke koji su uvek tu kada je to potrebno da pruže bezuslovnu ljubav i pomoć?

Moj muž i moja mama. Baš sam originalna? 😀

Nabroj pet glavnih odlika zdravog načina ishrane koje primenjuješ u svojoj kuhinji?

Pravilo 80:20. 80% obroka mora biti zdravo. U onih 20% dopuštamo ,,grehe’’ poput slatkiša i onih već pomenutih makarona sa sirom.

Imati svest o onome što jedeš u svakom trenutku, u smislu – ako sam večeras ,,častila’’ sebe picom, sutra ću se potruditi da započnem dan sveže ceđenim sokom od narandže. Ne želim da mi hrana postane opterećenje, već da isključivo ostane uživanje.

Pomisao na prženje (sem prženica i kajgane) i pohovanje (sem tikvica s vremena na vreme) mi stvaraju alergijsku reakciju. U slobodnom prevodu – živela rerna kad god je moguća kao alternativa! Nedavno sam čula za opciju prženica iz rerne, to moram probati!

Kad god nađeš zgodan recept – tu povrće bućni – parola kojom se vodim ceo svoj skromni kulinarski staž, a koju sam posebno prirgrlila od kada je Anika počela da izmišlja kako ne voli ovo i ne sviđa joj se ono, pa joj spanać ,,podvaljujem’’ na najkreativnije načine. Tako recimo u ćufte ću uvek ubaciti i povrće koje nađem u frižideru. Bolonjeze sos ću svaki put obogatiti i pečurkama, često i tikvicom. Obožavam ,,bućkuriš’’ recepte u kojima se sve šareni (tada Anika ne može da prepozna šta je šta, pa jede sve odreda J). Grickalice su jedno veliko NE u našem slučaju. Niti ih nudimo, niti ih ikada imamo u kući. Ne kažem da Anika nikada nije probala grisine ili jela smoki, ali mogu da garantujem da joj ih ja nikada nisam ponudila.

Za kraj, napiši nam, u svom stilu, jednu kratku priču koja će budućim mamama približiti osećaj roditeljstva?

Ispisaću ovde svoj nedavni post koji je zaista naišao na veliki broj pozitivnih reakcija roditelja koji me prate. Kapiram da sam njime ,,ubola’’ suštinu onoga ,,postati mama’’.

Dakle, Biti Majka ne čini samo onaj momenat čistog blaženstva kada u ruke uzmeš plod svoje utrobe. Biti majka nije samo ljubav, bezgranična i jedina čista. Biti majka je i pucanje leđa i pucanje živaca. I želja za samoćom i želja za begom, makar na tren. Biti majka je i smeh i suze i posustajanje i odustajanje. I podočnjak i glavobolja i masna kosa. I borba za sebe staru makar i u mikro meri. I žal za mlados’ i žal za starim konfekcijskim brojem i za grudima na staroj nadmorskoj visini. Ima tu i ljutog i kiselog, neretko i gorkog pod nepcima. Ali, gle čuda mame rode i drugo, i treće, pa neke i četvrto, peto dete…