1. Zdravo Nevena! Ispričaj nam nešto o sebi i kako si došala na ideju otvaranja Instagram profila koji se bavi raznim temama za roditeljsto?

Moje ime je Nevena. Moja porodica su moj suprug Igor, sin Vukašin i kuca Zola. Uskoro nam se pridružuje još jedan član, mali bata. 💓
Po zanimanju sam diplomirani ekonomista, radim u finansijama i službi za ljudske resurse.
Trenutno sam mama na bolovanju kojoj je uz Vukašina, naša stranica ➡️ moj život sa bebom glavna zanimacija, posao, hobi i ljubav.

Na ideju otvaranja stranice je došao moj suprug. Dosta sam se informisala u trudnoći i išla na mnoge radionice. Rado sam svako iskustvo delila sa prijateljima. Želela sam da nekome olakšam bar neki izbor kada su u pitanju naša deca, jer znam da bi meni značilo to u trudnoći i kada se Vukašin rodio. Uz pomoć prijatelja od supruga sam se  informisala kako se otvara stranica i kako funkcioniše. Počelo je dosta spontano. Zaista sam uživala u svakoj podeljenoj objavi i stvarno sam bila srećna da je to prihvatio veliki broj mama. Obroke sam počela slučajno da ubacujem, što je izazvalo veliko interesovanje.
Nikada nisam nikome nametala moj način ishrane za bebu, već sam želela da čisto podelim svoje ideje koje bi nekome možda olakšale. Pored obroka, tu su uvek bile i teme koje su svakodnevne, baš kao i danas. ☺️

2. Da li misliš da su današnje tate angažovanije oko dece, i da li se čini da ponekad mame neće neke obaveze da prepuste tatama?

Kada ih uporedimo sa našim dekama, sigurno da jesu. Ranije je to bilo dosta podeljeno.
Sigurno je da mame najbolje funkcionišu sa bebom, ali ko će najbolje da zameni mamu ako ne tata. Mislim da ih treba pustiti bez obzira da li mi možemo bolje. Moj suprug je jako emotivan i privržen Vukašinu. Bio mi je ogromna pomoć i podrška kada sam se porodila. Prisustvovao je i rođenju našeg sina, a planira da bude tu i za drugog. Njemu je to jedno od najlepših momenata. On je neko na koga se jedino oslanjam i potpuno sam sigurna da je sve u redu kada su njih dvojica zajedno. Bake i deke rade, ali sam svakako srećna što je upravo tata taj koji brine o njemu, a ne bake i deke. Smatram da je otac jako bitan u odrastanju dece i da mnogi koji ne provode vreme sa njima zapravo nisu ni svesni šta propuštaju.

3. S obzirom da naš vodič – Moj prvi zalogaj nije namenjen samo bebama tokom uvođenja nemlečne ishrane, koji je deo tebi bio najkorisniji kada je Vukašin bio beba, a koji sada kada je stariji?

Kada sam se porodila dosta sam se informisala po knjigama i u grupicama na društvenim mrežama .
Moj prvi zalogaj sam zavolela zbog abecede namirnica, koja mi je bila jako korisna kao i informacije o ishrani i formiranju obroka. Tako smo odlučili da nam je voće užina, a ne obrok. Recepti su se posle kod nas javljali spontano i u zavisnosti od namirnica kojima smo raspolagali. 🙂

4. Znamo da stalno spramaš ukusne i zdrave obroke za Vukija , koliko ti muž pomaže u kuhinji? Koliko vremena kao porodica provodite u njoj?

Igor podržava i zaista želi da se Vukašin hrani što zdravije. Naravno, nismo neko ko mu brani sve i znamo da će biti dana kada će sam nešto želeti, ali smo za to da dok nije svestan dok ne zna i ne traži ne treba da mu se guraju slatkiši i grickalice. Neko je ko je stvarno minimalno jeo slatkiše i naravno zahvaljujući bakama. Zajedno provodimo malo vremena u kuhinji, ali tata ume da sprema. Veliki je gurman. 😄

5. Kada i kako si odlučila kako će se Vukašin hraniti, i koliko članovi šire porodice (bake, deke, ujaci,tetke)  pomažu u toj misiji?

Nisam imala neke velike odluke…
Dok nisam postala mama, nisam o tome ni razmišljala. Jednostavno, kao i svaka mama želim zdravlje svom detetu i on mi je najbitniji. Želela sam da se maksimalno potrudim i da mu spremim šta je najbolje za njega, a u toj količini to zaista ne oduzima mnogo vremena.
Ono što je teži deo je sada kada je stariji…

Prvenstveno mi kao roditelji moramo menjati i naše navike kako bi ih imao i on.

Što se tiče podrške drugih, muški deo sve pita, a bake su bile te koje su zadužene za probanje nekih slatkiša, ali moram da priznam tek od skoro i da sada pitaju, jer ipak je roditelj taj koji odlučuje.

6. Koje  je omiljeno Vukašinovo jelo?

Vukašin kao i većina dece voli sve što se zove pita i sve mlečne proizvode. 😄 Pored toga…jabukaaaa. 😄

ph: @luiilei

7. Kako je prošla njegova,  ali i tvoja adaptacija na vrtić?

Odlično. Brinuli smo se, ali opet se i nadali da će biti dobro jer je od početka provodio dosta vremena sa decom i skitao sa mamom svuda. Bio je vezan za mene zbog dojenja, ali je super prihvatio kolektiv. Voli da ide i često spominje drugare iz vrtića kada je kod kuće. Vidi se promena i veća samostalnost od kako je u kolektivu.

8. Kako pripremaš Vukija za dolazak još jednog člana porodice?

Spominjemo mu bebu, pokazujemo na stomak. Mislim da nije baš svestan toga. Biće razlika 2 godine između njega i bate. Mame na instagramu su mi dale sjajnu ideju: da nabavim lutku koju bismo zajedno nosili i presvlačili. Nadam se da će prihvatiti lepo. On je inače jedna velika maza. ☺️

9. Da li uspevaš da pored svega imaš vremena samo za sebe i kako voliš da ga provodiš?

Dugo zaista nisam imala neko svoje vreme. Vuki je svuda išao sa mnom. 🙂 Sada kako je u vrtiću, imam vremena da završim neke obaveze: lekar, zubar, prodavnica, šetnja, topla kafa, čitanje, blog i da se vidim eventualno sa drugaricom koja je isto na bolovanju. Većina je slobodna tek popodne.
U prvoj trudnoći sam išla na sve radionice koje sam mogla da nađem…sada nisam. 🙂😄

10.  Koja je najveća lekcija koju su naučila od Vukašina?

Verujem da ih ima mnogo. Nije da nisam imala strpljenje, zaista sam neko ko dosta sluša ljude i postavljam se uvek onako kako bih želela da to drugi čine, ali sam uvek bila neko ko skače na nepravdu i lupa glavom o zid. Sada brojim do 10. Ne trošim energiju i živce na nebitne osobe i situacije, jer mi je danas zaista najbitnije da smo svi na broju i zdravi, a ostalo su zaista stvari i situacije koje ne treba da nas poremete. Pre njega sam se bojala bolesti i rata, samo ono što nije u našoj moći, ali me ništa ovako nije remetilo u toj meri. da sam pomisljala da sam u slepoj ulici i da nemam gde, a sada imam svoju slabu tačku za ceo život.
To me ujedno i plaši i raduje.

11. I za kraj podeli sa nama neke smešne porodične trenutke.

Sa Vukijem je sve zanimljivije i slađe od kako priča i ponavlja. Neizmerno mi je bio sladak kada mi je prvi put rekao ➡️ Vuki voli mamu.
Pre nekoliko dana dok sam se šminkala…došao je kod mene i rekao uz smešak… ➡️ Mama lepa.
Mislim da će biti jednog dana kavaljer. 😄 Bar se nadam.
Smešnih ima stalno. Imitira nas, glupira se. Voli da je u centru pažnje.
Voli hleb da jede…i skoro je krenuo da se ljuti kada sam sklonila. Nakon toga je rekao daj mama “jebi”…gde smo se mi pogledali i počeli da se smejemo…a on nastavio da ponavlja jebi, jebi, jebi. 🤦‍♀️ Pa se nadamo da ga neće tražiti pred drugima. 😂