• Reci nam nešto malo o sebi, deci, poslu koji radiš?

Zdravo, ja sam Jovana, mama dvoje dece (2 i 4 godine), urednica najbolje knjige za dečju ishranu na svetu Moj prvi zalogaj, urednik Biblioteke zdravlje izdavačke kuće Finesa i direktor Centra za ishranu dr Gifing.

 • Kako izgleda tvoj tipičan dan?

Od ranog jutra počinje, sa pripremom biljnog čaja i doručka za Mateju i Dunju. Nakon toga ide borba za kupatilo i oblačenje Zatim izlazimo iz stana, pa u vrtić, a mama ide na posao. Rastanci su nam i dalje emotivni, ali uvek obećam da stižem jako brzo i da osmisle šta hoće da pravimo za užinu kada dođemo kući. To ih uglavnom smiri

Kako je pre podne poslovna atmosfera, popodne je rezervisano za porodicu. Izbegavam da ostavljam “domaći” i da nosim kući posao, tako da se trudim da sve obaveze završim na poslu.

Volim da osmišljavam aktivnosti za popodne, priprema užine i kuvanje nam je imperativ! Deca uživaju, imaju kreativnu zanimaciju, nauče dosta toga, a imamo lepo zajedničko vreme.

 

 • Kako ti se život promenio od kad si postala mama?

Potpuno! Naučila sam da cenim “slobodno vreme” – jer ga je izuzetno malo, a gubljenje vremena i dosada nisu više u mom rečniku. Prosto uvek ima nešto da se radi, sredi, skuva, napravi, popravi, kupi…

 • Koliko vremena dnevno provodiš u kuhinji i da li uživaš u tome?

Provodim koliko mi je dovoljno da pripremim neki obrok, a često se trudim da nam to bude i zajednička aktivnost. Šarene činije, posudice, escajg, slamčice – sve to uvek koristimo da kreiramo jedan zdrav obrok i kroz igru učimo o zdravim kombinacijama namirnica. Probajte, deluje 100%

jovanampz1

 

 • Otkad si postala mama da li si nekad pomislila “Niko mi nije rekao da će biti ovako!”. Reci nam nešto o tim momentima 🙂

 

Da, svaki put se pitam kako nam niko nije rekao šta da očekujemo?! Ili možda i jesu govorili, ali nas nije zanimalo pa nismo ni slušale, hehe

Na primer, momenat neopisive radosti i želje za igrom u 5 ujutru mi i dalje nije jasan… Svako jutro pomislim, kako je uopšte nastao izraz “spava kao beba”?

Ili, naši već čuveni murali po zidovima – sa kojim sam se odmah i pomirila, naš stan je sada mesto dva umetnika.

 

 • Hajde podeli sa nama, drugim mamama i onim budućim neki tvoj lični savet ili najbolji koji si ti dobila vezano za ulogu mame.

 

Moj savet mamama je da pokušaju da se opuste i da uživaju u ovom momentu sada. Svaki period razvoja bebe/deteta, nosi sa sobom svoju brigu. Na večito pitanje “hoće li beba ikad spavati” – mogu da odgovorim -hoće, ali ne ovog momenta, nažalost. Nama je trebalo skoro 2 godine. Ali sve to spada u opis posla, tako da samo hrabro!

 

 • Šta te je najviše inspirisalo na pokretanje jedne ovako lepe priče kao što je Moj Prvi Zalogaj?

 

Inspirisalo me je prvenstveno sopstvena situacija u kojoj sam se našla kada sam postala majka. Potpuno nove stvari, sa kojima se do tada nisam susretala. Imala sam gomilu knjiga o roditeljstvu, ali ni jedno mi potpuno nije odgovaralo kada je ishrana u pitanju. Kao mlada mama pod stresom, jurila sam za nutricionistima po hodnicima u našem centru i tražila savete od njih i prijateljica koje su već dobile dete. Takođe, koristila sam i internet, blogove, strane i domaće i zaista bila zbunjena svim oprečnim informacijama i nejedinstvenim savetima. Zato samo Lidija i ja ispred izdavačke kuće Finesa i dr Gifing centra, odlučile da okupimo sjajan tim stručnjaka i kreativaca i pokrenemo projekat Moj prvi zalogaj koji je dao odgovore na sva pitanja koje mladi roditelj može da ima kada je ishrana u pitanju.

Knjiga sadrži sve neophodne informacije, savete koje mogu da vam trebaju u novoj avanturi zvanoj “zini samo još ovaj zalogaj”  :).

Većina stručnjaka, lekara i nutricionista su i sami roditelji, pogotovo mlade mame, pa je ceo “projekat” išao potpuno spontano u predivnoj bebećoj atmosferi 🙂

 

jovanampz3

 • Uredništvo knjige ume da bude zahtevan posao 🙂 Koje su tvoje omiljene aktivnosti u tom poslu?

Omiljene aktivnosti su svakako osmišljavanje budućih tema za blogove i radionice, osmišljavanje tema za predavanja. Fotografisanje ukrašenih tanjira, predloga za kašice je takođe dosta interesantan deo posla. Kreativni tim se sastoji od nas četiri kreativca. Volim svoj posao, jer edukuje a dozvoljava puno kreativnosti, uz naravno veliku stručnost i iskustvo našeg stručnog tima, lekara i nutricionista.

 • Podeli sa nama tvoje lične principe za zdrav život.

Kako nam je poznato da deca uče po modelu, trudim se da budem najbolji mogući “model” kada je ishrana i zdrav život u pitanju.

Volim da zajedno spremam zdrave užine sa decom, a u toku pripreme, osim igre, postoji i onaj edukativni momenat zašto tu određenu namirnicu koristimo, zašto je dobra, a zašto pak one druge kupovne, zapakovane namirnice izostavljamo nisu dobre.

Na kraju još kad upakujemo u šarene kesice ili keksiće napravimo u raznim oblicima predmeta i životinja, budu još lepše nego iz prodavnice 🙂

 • Šta se nalazilo na vašoj prazničnoj trpezi?

 

Od omiljenih slatkiša na prvom mestu je kuglof, pa zatim “gingerbread” keksići. To su nam stvarno omiljene zimske i praznične poslastice.

jovanampz2

 • Kako si vaspitavala malce da izbegavaju nezdravu hranu?

 

Jednostavno, ne postoji opcija nezdrave hrane u našoj kući. Bake, deke, prijatelji poštuju ovu odluku, pa ukoliko se odluče za poklon u vidu slatkiša, to je obično voće.

Kod vrtića je malo druga priča, ali drago nam je da su neki vrtići počeli da prepoznaju ovu inicijativu i da zamenjuju jelovnike prema našim predlozima i savetima. Moja deca pohađaju jedan od tih vrtića, koji poštuju naše zahteve. Zaista se trudimo da prenesemo važnost zdrave ishrane za dečje odrastanje pojedincima i svim institucijama.

 • I za kraj, nastavi rečenicu da se malo smejemo: znaš da imaš malca u kući kada….

 

Kada nađem pojedeno labelo u torbi, kada počnem predmete ili voće-povrće da zovem imenom kojim ih deca zovu, kada mogu da zaspim u roku od 5 minuta na bilo kom mestu…

 

jovanampz4