• Zdravo Alex! Reci nam nešto više o sebi, svojoj porodici i svom poslu.

Ja sam Aleksandra Bezmarević Stević i po struci sam diplomirani ekonomista, a u duši veliki kreativac. Bavim se marketingom na društvenim mrežama i kreiram sadržaj na facebooku i instagramu za različite kljente…. toliko o tome ŠTA SAM. Sada prelazim na segment KO SAM? Ja sam mama mojoj veseloj Manji i supruga mom Nemanji. Neko sam ko je oduvek maštao o porodičnim trenucima, o ljubavi za ceo život i roditeljstvu, tako da sada zaista živim ono o čemu sam maštala kao devojčica.

 

  • Koji ti je bio do sada najveći izazov u majčinstvu?

Najveći izazov u majčinstvu je bio prvi mesec. Prve dve nedelje imala sam bezrezervnu pomoć supruga, koji je bio na “odmoru“ i zajedno sa mnom prošao kroz period privikavanja, a druge dve nedelje sam uvežbavala organizaciju sa bebom i vraćanje poslovnim obavezama. U početku mi je nekako svega bilo previše, daj vitamin D, vežbe za kukove, masaža za grčeve, presvlačenje svaki čas, čuvena pumpica, pa obradi pupak, pa prepeglaj pelene, pa steriliši sve živo, pa pevaj bebi, pa pričaj sve šta radiš… ali onda nekako sve dođe na svoje. Čini mi se da je sve mnogo lakše kad prođu ta prva 3 meseca u okviru kojih gotovo da nemate povratnu reakciju od deteta. Jedan osmeh da puno snage, pa onda sve postaje lakše.

 

  • Koliko je teško/lako organizovati zdrav obrok za bebu na odmoru tj. van kuće?

Ukoliko se isplanira unapred nije teško. Uvek pri ruci mogu biti neke pahuljice koje se uz malo tople vode pretvore u ukusan obrok, takođe tu su i voćke, a ako se zadesi da smo u vreme ručka van kuće unapred ponesemo pripremljen obrok. Kada smo na odmoru kreiramo takav tempo da mogu Manji skuvati klopu. Verujte, to je za mene jako važno. Od kad Manji kuvam, kada se pakujemo za put, iz kofera izbacim 2,3 para štikli da napravim mesto za prenosni rešo 🙂 i onda u hotelskoj sobi kuvam brzinski kašice kako bi ona jela ono šta je najbolje za nju.

 

 

  • Da li misliš da su današnje tate angažovanije oko dece, i da li ti se ćini da ponekad mame neće neke obaveze da prepuste tatama?

Verujem da svaka žena u sebi misli, mogu ja to bolje/brže/lepše nego on… ali isto tako verujem da samo mudra žena zna da to ne izgovara na glas i prepusti muškarcu deo obaveza. Ja u potpunosti očekujem da mi suprug kad god je u prilici pomogne. Takođe i ja sam tu da uskočim kad vidim da je on preumoran. Mislim da je tu najvažnija obostrana ljubav jer kad nekoga istinski volite imaćete potrebu da ga odmenite i pomognete kad možete. Tako nas dvoje funkcionišemo.

 

 

  • S obzirom da naš vodič – Moj prvi zalogaj ne čine samo recepti  već u njemu postoji i pregršt drugih saveta, koji je tebi deo najkorisniji?

Iskreno ja MPZ koristim kao Bibliju. Mislim da knjigu znam napamet i da sam dosadna ukućanima kad kao google izdeklamujem zbog čega je neka namirnica dobra za dete. Meni se dopada ceo segment u okviru kog se obrađuje svaka namirnica ponaosob sa sve korisnim savetima za izbor i pripremu.

 

 

  • Da li ti muž pomaže u kuhinji? Koliko vremena kao porodica provodite u njoj?

Naš večernji ritual podrazumeva da neko od nas dvoje pripremi žitarice za Manju i najčešće to radi upravo tata dok je ja masiram i sređujem posle kupanja. U početku su amarant, kinoa, spelta bile potpuno nepoznate za njega, ali sada me oduševi kad on posavetuje novopečene tate u mom okruženju. Blistam tada od ponosa.

Generalno sam žena koja uživa u kuvanju i lakše mi pada da umesim sama hleb nego da odem do prodavnice i da ga kupim. Neretko se dešava da Nemanja i ja zajedničim snagama pripremamo klopu za goste i u tome iskreno uživamo.

Mislim da su kuhinja i zajednički obroci nešto što je važan deo svakodnevice i zdrave porodice.

 

  • Da li danas u roditeljstvu postoji nešto što je još uvek tabu i kakav je tvoj stav o tome?

 

Ne mislim da postoje tabu teme. Čini mi se da je internet, kao i društvene mreže doprineo tome da se o svim temama više govori, da može da se pročita i dodatno edukuje. Ja sam pristalica svih vrsta edukacija o roditeljstvu, ali i toga da svaka mama zna šta je najbolje za njeno dete i da od gomile preporuka može selektovati ono što je najbolja opcija za nju.

 

 

  • Koji vam je omiljeni porodični zdravi slatkiš?

 Kako je u toku leto, upravo jedan takav mi pada na pamet. Volim da pripremam domaći sladoled koji brzinski napravim od banane i malina. Onda ga izlijem u kalupe i vežbam strpljenje dok se ne rashladi i bude spreman za konzumaciju 🙂

  • Da li uspevaš da imaš vremena samo za sebe i kako voliš da ga provodiš?

Mislim da je vreme koje posvetite sebi neophodno kako biste bili u dobroj energiji i napunili baterije. Ja najćešće u poslednje vreme kada mi dete zaspi zapitam sebe sledeće: Koja je to jedina stvar koju ne mogu da radim dok je Manja budna? I kao iz topa izgovorim: da odmorim. I trudim se da prvih 15 minuta njenog dnevnog spavanja sednem i odmorim, a onda se nevidjenom brzinom dam u odgovaranje na mailove i sređivanje kuće.

 

  • Koja je najveća lekcija koju su naučila od svog deteta, a koji savet ti je najviše značio u njenom odgajanju?

Od mog deteta učim svakog dana, prosto razvijam sve veštine. Nekada sam mislila da sam super spretna jer radim 5 stvari u isto vreme, a sada vidim da mogu sve to i sa 10 kila u rukama. Doduše, najslađih 10 kila 🙂 Sa druge strane, nemam jedan super magičan savet za odgajanje deteta, imam ih više…i trudim se da ih na mom instagramu @alex.bezmarevic podelim sa drugim mamama.

 

 

  • I za kraj podeli sa nama neke smešne porodične trenutke.

Meni je najslađi trenutak onaj kada Manja vrisne i toliko se radosno nasmeje kad god se Nemanja i ja zagrlimo i poljubimo, ali i onaj kad se ona mazi sa tatom, a ja se uguram u družinu i poljubim ga, a ona mi ne da da ih prekidam već me kao odguruje njenim slatkim debeljuškastim ručicama.

Jedan od onih momenata kad svi podetinjimo je i kad se Manja kupa i krene da prska okolo i onda joj se tata priključi, a i ja…. i onda neretko to kulminira tako što se nas dvoje polivamo vodom iz bokala, ili čak direktno iz tuša. Celo kupatilo bude mokro, sreća pa naši roditelji nisu tu da ima ko da nas  opomene…. Za mene je taj smeh do suza i ludiranje nešto što nema cenu.