• Ćao Nina, reci nam nešto o sebi, tvojoj porodici i poslu kojim se baviš?

Jogi ratnica, jogi nomad! To sam ja! Haha.

Mama sam skoro šestogodišnjeg Alekseja i mesec i po dana stare Neve.

Dvadesetak godina sam bila van zemlje, puno sam putovala i istraživala svet, život. Isto toliko sam i u jogi i prirodnoj medicini. Pre 10 godina mi se otvorio jedan jako lep put u NYC, gde moj poslovni život kreće drugim smerom. Iz produkcije i filma, takođe putem joge! Još uvek sam u tome, ali i puna novih ideja i uvek željna izazova.

Nevanada, kozmetika za trudnice, je moj najnoviji projekat. Radi se o 100% prirodnoj, ručno rađenoj kozmetici, odličnog kvaliteta, pravljenoj po francuskoj metodi. Uskoro će te čuti i videti više o tome! Odlična je, i to ne samo za trudnice, ali isprobana i od strane muškaraca i žena raznih tipova kože i zrelosti.

 

  • Kako izgleda jedan dan u tvom životu, od kad si na svet donela preslatku devojčicu?

Vrlo aktivno!

S obzirom da sam se porodila pre samo mesec i po, kao i na Nevine i Aleksejeve potrebe, moj radni dan je kraći nego obično i smešten je između 11 – 17, 18h. Naravno, to može da varira iz dana u dan. Ostalo vreme provodim sa decom, tatom, partnerom, prijateljima i svojim psom i mačkom! Takođe se trudim da svaki dan izdvojim 20-30min joge za sebe, kao  i da nađem malo vremena za knjige i rad na sebi kroz konstantno učenje.

  • Da li je mit ili istina da postoji ljubomora među starijom braćom ili sestrama kada se pridruži novi član porodice?

To je vrlo individualno, koliko čujem. Aleksej je moju trudnoću prihvatio odlično od starta, kao i ideju o dolasku sestre. Bio je jako nestrpljiv i željno je iščekivao kada će da ‘izađe’! 🙂

Po dolasku Neve, situacija se nije promenila! Srećan je. Stalno želi da je ljubi, grli i nosi ..i naravno, ne može da dočeka kad će moći da se igraju zajedno!

Mislim, da u celoj priči veliku ulogu ima i sam roditelj, ovakve promene zahtevaju razumevanje, strpljenje, ljubav. Vrlo je bitno i da vreme i pažnja budu ravnomerno raspodeljeni na oba deteta.

 

 

  • Kakvi su tvoji dalji planovi što se tiče posla? Da li nastavljaš da držiš časove, obuke, putovanja aktivno, ili praviš malu pauzu?

Počela sam da radim sa Nevinih nepunih mesec dana, od organizacije, administracije, preko sastanaka. Sa njenih mesec i par dana smo svi zajedno, porodično, otišli na yoga retreat na Adu Bojanu. Izazov, ali vredan ..lep! Sada sam već uveliko u organizaciji licenciranih obuka za joga učitelje kako u Beogradu, tako u Pragu, Beču i Sarajevu. Neva i Aleksej će putovati sa mnom. Od 03.09. je i škola krenula sa radom, samim tim i grupni i individualni časovi. Prošli vikend smo zajedno snimale reklamu za Rosa vodu.

U prevodu – nema pauze 🙂 …ali to sam ja, to je za mene prirodno!

 

 

  • Podeljena su mišljenja o tome da li treba vežbati u trudnoći. Kakav je tvoj stav po ovom pitanju?

Stojim iza toga da je aktivnost u trudnoći bitna!

Npr. joga je veština koja se preporučuje u drugom stanju. Možemo reći, da je fokus na vežbama disanja, koje su od velikog značaja ne samo tokom trudnoće, nego i prilikom samog porođaja. Takođe, praktikuju se asane koje celo telo održavaju zdravim, pomažu kod bolova u leđima, kod mučnina, kao i u pravilnom radu digestivnog trakta, problemima sa spavanjem i sl. Fokus je i na yoga nidri, odnosno, dubokoj relaksaciji.

Smatram da i kada ste u drugom stanju, treba nastaviti sa aktivnošću, sportom ili veštinom, koja vam prija. Pobornik sam toga, da u trudnoći treba funkcionisati sasvim normalno!

  • Kako je izgledala tvoja ishrana u toku trudnoće? Da li si imala pojačanu želju za neku određenu namirnicu?

Prvi trimestar sam provela, najvećim delom, u južnoj Indiji. Oni imaju specifičnu ishranu, osnova svakog jela su čili, đumbir i sveži listovi karija, znači, opasno ljuto! Primarno jako ukusno i zanimljivo, drugačije. Fokus je na kuvanim jelima, povrću, pirinču, morskim plodovima i ribi. Mnogo volim njihovu kuhinju, uživam u njoj koliko god boravila u Indiji, a nekad sam ostajala i po 3 meseca. Poslednji boravak tamo, u trudnoći, je bio malo drugačiji. Pred odlazak sam već željno željno iščekivala zapadnu kuhinju i ‘klasičnu’ hranu, tj. ukuse, taj osećaj i želju vezujem za drugo stanje!

U drugom i trećem trimestru sam bila luda za dinjom! Dezertnom dinjom. Jela sam jednu dnevno, mogla sam i dve ali sam se suzdržavala. Takodje, imala sam pojačanu želju za sokovima! Nadstandardnu.

Dugo sam u prirodnoj medicini, i vođena time, vrlo retko konzumiram sokove, kao i velike količine svežeg voća i povrća. Moja ishrana je fokusirana na supe, čorbe i kuvana jela.

Moram priznati i da sam veliki ljubitelj čokolade, to je uvek prisutno i u drugom i u regularnom stanju!

  • Već dugo imaš našu knjigu Moj prvi zalogaj, koji si deo najviše koristila u ishrani sina?

Praktični deo! Kašice i desetine recepata. Iako sama znam dosta makrobitičkih, zdravih recepata i puna sam ideja, uživala sam u vašim! Takodje je odlična i tablica nemlečne ishrane, kao i optimalne količine po mesecima.

Samu knjigu sam doživela kao enciklopediju, u prevodu, koristila sam je CELU! 🙂

  • Koja su vam omiljena „home made“ jela?

Potaž u svim varijantama!, ‘paprikaš’ (bez mesa sa puno raznog povrća), grašak, prosena kaša, kačamak, djuveč, sarma (posna)!

  • Šta bi poručila budućim mamama?

Jedno od osnovnih pravila joge je slušati svoje telo i ponašati se u skladu s tim. To se ne odnosi samo na joga čas, nego na život generalno. U trudnoći se takođe treba voditi time.

Naravno, poslušamo savet, probamo, vidimo, ali ipak nađemo ono što nama najviše odgovara. Znači, slušajte sebe, svoje telo, potrebe ..i funkcionišete prema tome, kako u drugom stanju, tako i svakodnevno.

 

 

  • Ispričaj nam neku omiljenu porodičnu anegdotu?

Prolazimo pored samoposluge, Aleksej konstatuje ‘IdeJa’. Ja kažem: ‘Nije ‘IdeJa’ nego ‘Idea’!’ …on kaže: ‘Pa postoji i ideja!’ ..ja: ‘Daa, naravno, nego šta je ideja?’ ..on: ‘Ideja je jedna dobra misao!!’. :))

I moram da kažem, bravo za tako jednostavno i divno objašnjenje!