Kako da napravim listu za celu nedelju ili možda ceo mesec? Dobra organizacija je osobina svake mame, sposobne da razmišlja o mnogo stvari istovremeno, pogotovo kada se nakon porodiljskog vrati i na svoj posao.

 

Mi želimo da vas podsetimo da i planiranje obroka može mnogo da uštedi vaše vreme i dozvoli da opuštenije počnete svaku nedelju. Da li ste već počeli da razmišljate o nedeljnom planu obroka? Ovakav način planiranja će vam sigurno pomoći da se bolje organizujete za kupovinu namirnica, pripremu i čuvanje. Ukoliko iz nekog razloga ne možete da spremate svaki dan hranu, ovi saveti će vam sigurno pomoći u organizaciji.

Svakodnevna kupovina namirnica je iscrpljujuća, a i često nemamo vremena da izlazimo i kupujemo svaki čas, pogotovo kada su bepci još mali.

planiranje obroka2 mpz

Planiranje obroka može da bude i bez zamrzavanja, napravite raspored za svaki dan, pa blagovremeno skuvajte kašicu za vaše mezimče.

Počnimo od najjednostavnijeg! Skinite i odštampajte sa našeg sajta BESPLATNI raspored obroka. 

Raspored je podeljen na odeljke “doručak”, “užina”, “ručak”, “užina” i “večera”. Za početak možete koristiti i naš predlog jedne cele nedelje.

 

Ako je mališan već dovoljno stasao i  već ste uveli dovoljnu količinu namirnica u bebinu ishranu uz primenu “četiri dana čekanja”, možete isplanirati raznovrsniju ishranu.

 

  1. Odlučite koju ćete vrstu hrane praviti (koje meso, povrće, žitarice…).
  2. Napravite spisak namirnica koje nemate i koje treba da kupite za narednu nedelju.
  3. Skuvajte na pari ili u vodi povrće koje ste odabrali, a u drugoj šerpi meso.
  4. Izblendirajte različito povrće sa različitim mesom i odvojte u zasebne kutijice.
  5. Preporuka je da u frižideru hrana stoji do 24h (može i 48h, ali radi bezbednosti se uzima donja granica).
  6. Ostatak izblendirane kašice zamrznite u kockicama – koristeći posudu za led, ili druge posude po želji.
  7. Pripremljene žitarice nemojte zmrzavati, već ih odložite u frižider da stoje do dva dana.
  8. Sveže voće može da stoji nedelju dana na sobnoj temperaturi ili u frižideru u zavisnosti od vrste voća (više o ovome u našoj knjizi Moj prvi zalogaj).

zamrznute kašice

Ne morate koristiti nekoliko šerpi za spremanje obroka!

Možete vrlo lako isplanirati obrok i za celu porodicu. Na primer, spremate supu koju će svi ukućani da jedu. Pre nego što je začinite, izdvojite skuvano meso i povrće za bebinu kašicu, a ostatak supe začinite po želji za vas. I eto ☺ dobili ste vrlo lako dva obroka.

Iskoristite kraj leta i izobilje voća da napravite kompote i džemiće, bez šećera naravno.

Skuvajte voće, dodajte chia semenke (da bi se smesa zgusnula) i stavite u zamrzivač. Tako u zamrzivaču mogu da stoje par meseci.

Možete odvojiti i u teglice i staviti u frižider do 7 dana. Odličan prilog uz palačinke ili domaći kolač za užinu vašeg malca.

Igrajte se, smišljajte, šarajte vaše planere.

Pošaljite nam kad popunite, rado ćemo vam pomoći u osmišljavanju!