Stiže nam zima, a sa njom i potreba da se unosi sve više vitamina i minerala kako imunitet naših malaca bio što snažniji!
Svako godišnje doba nosi sa sobom određene namirnice koje su aktuelne tj. „sezonske“. Naravno, u svakom momentu uvek možemo da kupimo i neko drugo voće i povrće kome nije sezona, ali prednost se uvek daje namirnicama čija je sezona.
Zbog svežine – vreme mu je, ima ga u izobilju i cene nisu visoke.
Tokom zime volimo da jedemo prokelj, celer, kelj, limun, pomorandžu, grejpfrut, mandarinu, kivi, kelerabu, cveklu, spanać, krompir, peršun, praziluk, brokoli, karfiol…
Uvođenje nemlečne ishrane u zimskom periodu
Ukoliko tokom zime krećete u avanturu – uvođenja nemlčne ishrane, na pravom ste mestu! Prateći kalendar uvođenja namirnica, jednostavno možete isplanirati obroke za vašu bebu.
Na samom početku uvođenja, krompir i šargaprepa su idealna namirnica za vašu bebu.
Već od 6+ meseci možete ponuditi spanać, brokoli, karfiol…
Celer i peršun umešajte u kašicu sa 7+ meseci.
Praziluk već možete u 8. mesecu da date bebici, u kuvanom obliku, dok kelerabu možete u 9. mesecu ponuditi.
Kelj i prokelj dajte u 10.mesecu, dok citrusno voće ostavite za probu nakon prvog rođendana!
Zimski vitamini i minerali
Kada se pomene vitamin C i namirnice koje su bogate njime, verovatno vam je prva pomisao limun i drugo citrusno voće. Naravno, citrusi nisu jedino voće koje je bogato ovim vitaminom. Ono što je manje poznato jeste da kelj, kupus i brokoli, su namirnice koje su izuzetno bogate vitaminom C, a nude se bebi mnogo ranije nego citrusi, tako da možete da budete bezbrižni i sigiurni da će malac unositi dovoljno vitamina i minerala i u početnim mesecima uvođenja čvrste hrane.
Gvožđe, osim u crvenom mesu, možete pronaći i u lisnatom povrću, zatim mahunarkama i raznim žitaricama.
Spanać i brokoli su bogati folnom kiselinom i antioksidantima, kao i vitaminom C.
Celer je izuzetno hranljivo povrće, jer sadrži dosta ugljenih hidrata. Obiluje čitavim nizom vitamina i minerala, a glavni je sastojak u svakoj supi, pored šargarepe i peršuna!
Cvekla je dobra za digestivni trakt, jer je bogata celulozom i pektinom. Takođe bogata je i natrijumom, sumporom, jodom, gvožđem…
Omiljeni zimski recepti prema kalendaru uvođenja:
- Piletina, brokoli i karfiol (6+)
Skuvajte parče pilećeg belog mesa. 10 minuta pred kraj kuvanja dodajte opran i iseckan brokoli i karfiol. Kada sve bude gotovo, ispasirajte meso i povrće i ponudite malcu.
- Potaž sa brokolijem, celerom i spanaćem (7+ meseci)
Skuvajte brokoli, celer i izblanširajte spanać.
Stavite u blender i dodajte malo vode iz šerpe u kojoj se kuvalo povrće, izblendirajte povrće.
- Teletina sa celerom i paškanatom (8+ meseci)
Skuvati šniclu teletine, ¼ celera i srednji paškanat. Pred kraj kuvanja dodajte i par kolutova prailuka. Ispasirajte sve, po želji dodajte malo maslinovog ulja.
- Ćuretina sa povrćem (9+ meseci)
Skuvati ćuretinu, praziluk, kelerabu. Na kraju dodati maslinovo ulje i izblendirati.
- Kelj sa krompirom (10+ meseci)
Krompir
Kelj
Puter
Kuvati krompir i pred kraj kuvanja dodati iseckani kelj. Kuvati 15-ak minuta. Kada je jelo gotovo dodati malo putera i izgnječiti viljuškom.
- Pire od kelerabe i karfiola sa junetinom (11+ meseci)
Srednja keleraba
Par cvetova karfiola
Šnicla sveže junetine
Kelerabu skuvati i karfiol, izblendirati,
Junetinu skuvajte u malo vode. ukoliko beba već ima zubiće iseckajte na male kockice i ponudite joj, ukoliko još ne jede čvrste zalogaje, ispasirajte sa ostatkom kašice.
- Cvekla (12 meseci)
Sastojci:
Manja cvekla
Šargarepa
Pavlaka
Opratii oljuštititi povrće. Skuvati cveklu i šargarepu, isparirati sa kašičicom pavlake.
Leave a Comment