Jooj koliko povrća i voća moram još da probam! Koliko ukusa da otkrijem. Uvođenje nemlečne ishrane je često veoma stresan posao za roditelje, ali i za mališane. Njihov otužan izraz lica pri zalogaju ili negodovanje može u sekundi da sruši samopouzdanje mama i tata. Ali to je sve normalno, ipak mora da prođe period upoznavanja i uvođenja namirnica.

 

Ne zaboravite pravilo “4 dana čekanja”. Na primer u ponedeljak napravite bundevu, i nudite je bebi samostalno ili sa drugim već uvedenim namirnicama četiri uzastopna dana. Ako nema alergijskih reakcija otpišite bundevu sa liste ☺ i krenite dalje. Ako se bebi ne dopada neka namirnica, to ne znači da je nikada neće prihvatiti. Budite uporni i ponudite malo kasnije ili sutra. Možda jednostavno nije gladna. Takođe, probajte da je ponudite u kombinaciji sa nekom namirnicom koju bebac voli.

 

U šestom mesecu se uvodi dosta novih namirnica (tikvice, avokado, brokoli, spanać, integralni pirinač, piletina, bundeva…), imate vremena da ih sve lepo isprobate i da ih kasnije iskombinujete sa raznim drugim namirnicama.