Proleće je za mnoge omiljeno godišnje doba. Pijace postaju zelenije, a mnogo omiljeno voće i povrće kreće da zauzima svoje mesto na tezgama. 

Iako su tokom cele godine prodavnice, ali sve više i pijace, prepune voća i povrća kojima nije sezona, ni ne pitamo se više da li je pravo vreme za brokoli, bananu ili jagode.

Zašto dajemo prednost sezonskim namirnicama?

Dajemo prednost sezonskim namirnicama, jer su svežije, ukusnije i nutritivno vrednije.

Imaju više vitamina C, folne kiseline, karotena. Određeno godišnje doba nosi sa sobom i određenu potrebu za vitaminima. Zimi nam je potrebno više vitamina C, koji nas štiti od prehlade, dok nam je leti potreban karoten koji nas čuva od sunca.

Moramo spomenuti i to da je daleko jeftinije koristiti sezonske namirnice i da je prednost korišćenja namirnica od lokalnih trgovaca veća nego kod uvoznih namirnica. Pronađite na pijaci pravog domaćina i od njega se snabdevajte, zapravo – kupujte domaće.

Voće i povrće koje stiže iz dalekih zemalja bere se pre nego što postane zrelo, samim tim nije nutritivno vredno.

Sezonska hrana je svežija, nije prošla kroz dug transport i skladištenje. Takve namirnice imaju prednost kada je ishrana u pitanju, nutritivno su vrednije, a i punijeg su ukusa.

Na primer, spanać ubran u sezoni ima 3 x više vitamina C od spanaća koji se bere van sezone.

Sezonska ishrana je raznovrsnija, svakog meseca u svoju ishranu uvodimo nove namirnice, a jasno je da je kjuč pravilne ishrane raznovrsnost.

Uvođenje novih namirnica prilagoditi uzrastu bebe, pratiti kalendar uvođenja nemlečne ishrane u knjigama Moj prvi zalogaj i Moja prva kašica.

 

LAZANJE SA TIKVICAMA

  • Priprema: Mleveno meso izdinstati na praziluku, potom dodati sok od paradajza i bosiljak. Dok se nadev priprema, isecite tikvice na malo deblje kolutove i redajte u tepsiju u kojoj će se lazanje peći. Poredajte red tikvica – pa prelijte nadevom od mesa pa prekrijte tikvicama i tako dok ne istrošite fil. Na kraju prelijte sokom od paradajza i zapecite u rerni. Možete poslužiti uz svežu salatu od šargarepe i kupusa.

PROLEĆNA KAŠICA

  • Ovo je vrlo jednostavna kašica sa sezonskim namirnicama. Mi smo dodali borovnice, maline i jabuku.

Uživajte u prolećnim danima i pripremajte zdravu klopicu!