farbanje-jaja-prirodnim-bojama

Farbanje jaja prirodnim bojama

Blog

Ove godine sam se odlučila za farbanje jaja prirodnim bojama za Uskrs. Bilo je dosta testiranja, proba i rezultati su fenomenalni.

Kako su u pitanju voće, povrće, začini i čajevi, izuzetno su bezbedni za decu, tako da možete bez bojazni da uživate u farbanju i ukrašavanju, a kasnije i u jelu.

Jaja ispadnu drugačija svaki put. Svako jaje bude posebno na svoj način, prelepo, sa pegama, bez pega, negde se uhvati više boje, negde manje.

Zavisi od toga i koliko ih dugo držite u „farbi“, mada ponekad i to varira.

Za svetlija jaja potrebno je manje vremena, 10 do 15 minuta ili pola sata, ali ako ih ostavite preko noći, budu malo intenzivnija. Možete se beskrajno igrati i kombinovati različite namirnice.

farbanje-jaja-prirodnim-bojama

Kako ofarbati jaja prirodnim bojama

Ono što prvo treba da uradite jeste da skuvate određenu količinu jaja koju želite da farbate za Uskrs. Mogu da se koriste bela jaja, kao i obična. Sačuvajte kartonsku kutiju u kojoj ste kupili jaja, jer će se tu sušiti jaja, a možete i zajedno sa decom da ih ukrasite i na taj način čuvate jaja nakon farbanja.

Osim prirodnih „farbi“ biće vam potrebno i sirće (ja sam koristila alkoholno 9%) i kuhinjska so.

Predlozi za prirodnu boju: cvekla, ljubičasti kupus, borovnice, lukovina, crni čaj, čaj od hibiskusa, kurkuma, šargarepa…

Prirodna ljubičasta boja za jaja

Potrebno je:

 •  pola šolje borovnica. Koristila sam zamrznute borovnice.
 • 2 supene kašike sirćeta
 • 2 kašičice soli

Stavite sve u šerpicu i dodate oko 400 ml vode. Neka se kuva 30 minuta. Nakon toga malo zgnječite borovnice da otpuste još više boje. Kada se prohladi, procedite i sipajte u staklenu teglu proceđenu tečnost.

Dovoljno je da jaja odstoje pola sata, a možete ih ostaviti i duže. Možete dodati još jednu supenu kašiku sirćeta u teglu sa bojom i jajima.

prirodno-farbanje-jaja-borovnica

Svemir jaja

Potrebno je:

 • 3 supene kašike čaja od hibiskusa, a ako koristite čaj u kesicama, stavite otprilike 10ak kesica.
 • 2 supene kašike sirćeta (+ 1 kašika sirćeta za teglu)
 • 2 kašičice soli

Stavite sve u šerpicu i dodajte oko 400 ml vode. Neka se kuva 30 minuta. Kada se prohladi procedite i sipajte u staklenu teglu proceđenu tečnost. Dodajte jaje i kašiku sirćeta.

farbanje-jaja-prirodnim-bojama

Prirodna žuta boja za jaja

Žuta boja se dobija od kurkume (sveže ili suve u prahu). Takođe, može da se doda i šargarepa zajedno sa kurkumom.

 • 2 supene kašike kurkume i opciono šolja seckanih šargarepa.
 • 2 supene kašike sirćeta (+ 1 kašika sirćeta za teglu)
 • 2 kašičice soli

Stavite sve u šerpicu i dodajte oko 400 ml vode. Neka se kuva 30 minuta. Kada se prohladi procedite i sipajte u staklenu teglu proceđenu tečnost. Može i da se ne procedi kurkuma, pa jaja dobiju šarice i mehuriće.

farbanje-jaja-kurkumom

Prirodna crvena /roza boja za jaja

Potrebno je:

 • 1 srednja cvekla (ne morate da je ljuštite, isecite je na sitnije delove)
 • 2 supene kašike sirćeta (+ 1 kašika sirćeta za teglu)
 • 2 kašičice soli

Stavite sve u šerpicu i dodajte oko 500 ml vode. Neka se kuva 30 minuta. Kada se prohladi procedite i sipajte u staklenu teglu proceđenu tečnost. Dodajte jaje i kašiku sirćeta.

Za svetlija jaja ostavite kraće u boji, dok za tamnija i intenzivnija ostavite duže. Bela jaja budu intenzivnija kada se farbaju cveklom, dok obična jaja vuku na braon pomalo.

farbanje-jaja-prirodno-cveklom

Lukovina

Princip je isti. Stavite šaku lukovine u šerpu, dodajte sirće i so, i kuvajte u 500 ml vode. U lukovini možete kuvati jaja za intenzivniju boju.

Prirodna zelena boja za jaja

Dobijaju se mešavinom kurkume i hibiskusa (tamnija) ili kurkume i cvekle (svetlija). Kada napravite boju od kurkume i od cvekle ili hibiskusa, uzmite drugu teglu i pomešajte po pola.

Nadamo se da će vam naši saveti dodatno upotpuniti trpezu, a da će vaši malci i ukućani biti oduševljeni novim tehnikama.

Farbanje jaja prirodnim bojama je ne samo zabavan već i zdraviji način da se ukrasi Uskršnja trpeza. Ove godine, oslobodite svoju kreativnost i eksperimentišite s različitim prirodnim materijalima kako biste dobili jedinstvene i prelepe rezultate. Vaši ukućani, posebno najmlađi, će uživati u svakom trenutku ovog čarobnog procesa. Na kraju, ne samo da ćete imati šarenilo boja na trpezi, već ćete stvoriti lepe uspomene koje će trajati godinama. Srećan Uskrs!

Podeli:
Korpa
Scroll to Top