Farbanje jaja voćem, povrćem, začinima i čajevima

Ove godine sam odlučila da bojim jaja za Uskrs prirodnim bojama. Bilo je dosta testiranja, proba i rezultati su fenomenalni!

Kako su u pitanju voće, povrće, začini i čajevi, izuzetno su bezbedni za decu, tako da možete bez bojazni da uživate u farbanju i ukrašavanju.

Jaja ispadnu drugačija svaki put. Svako jaje bude posebno na svoj način prelepo, sa pegama, bez pega, negde se uhvati više boja, negde manje.

Zavisi od toga i koliko dugo držite u „farbi“, mada ponekad i to varira.

Za svetlija jaja potrebno je manje vremena, 10 do 15 minuta ili pola sata, dok ako ostavite preko noći, budu malo intenzivnija. Možete se beskrajno igrati i kombinovati različite namirnice!

Ono što prvo treba da uradite jeste da skuvate određenu količinu jaja koju želite da farbate za Uskrs. Mogu da se koriste bela jaja, kao i obična. Sačuvajte kartonske kutije u kojoj ste kupili jaja, jer će se tu sušiti jaja, a možete i zajedno sa decom da ih ukrasite i na taj način čuvate jaja nakon farbanja.

Osim prirodnih „farbi“ biće vam potrebno i sirće (ja sam koristila alkoholno 9%) i kuhinjska so.

Predlozi za prirodnu boju: cvekla, ljubičasti kupus, borovnice,  lukovina, crni čaj, čaj od hibiskusa, kurkuma, šargarepa…

Ljubičasta jaja

Potrebno je:

 •  pola šolje borovnica. Koristila sam zamrznute borovnice.
 • 2 supene kašike sirćeta
 • 2 kašičice soli

Stavite sve u šerpicu i dodate oko 400 ml vode. Neka se kuva, 30 minuta. Nakon toga malo zgnječite borovnice da otpuste još više boje. Kada se prohladi, procedite i sipajte u staklenu teglu proceđenu tečnost.

Pola sata je dovljno da stoje jaja, a možete ih ostaviti i duže. Možete dodati još jednu supenu kašiku sirćeta u teglu sa bojom i jajima.

Svemir jaja

Potrebno je:

 • 3 supene kašike čaja od hibiskusa, a ako koristite čaj u kesicama, stavite jedno 10ak kesica.
 • 2 supene kašike sirćeta (+ 1 kašika sirćeta za teglu)
 • 2 kašičice soli

Stavite sve u šerpicu i dodajte oko 400 ml vode. Neka se kuva, 30 minuta. Kada se prohladi procedite i sipajte u staklenu teglu proceđenu tečnost. Dodajte jaje i kašiku sirćeta.

Žuta jaja

Žuta boja se dobija od kurkume ( sveže ili suve u prahu). Takođe, može da se doda i šargarepa zajedno sa kurkumom.

 • 2 supene kašike kurkume i opciono šolja seckanih šargarepa.
 • 2 supene kašike sirćeta (+ 1 kašika sirćeta za teglu)
 • 2 kašičice soli

Stavite sve u šerpicu i dodajte oko 400 ml vode. Neka se kuva, 30 minuta. Kada se prohladi procedite i sipajte u staklenu teglu proceđenu tečnost. Može i da se ne procedi kurkuma, pa jaja dobiju šaricu i mehuriće.

Crvenkasta/rozikasta jaja

Potrebno je:

 • 1 srednja cvekla (ne morate da ljuštite, isecite na sitnije delove)
 • 2 supene kašike sirćeta (+ 1 kašika sirćeta za teglu)
 • 2 kašičice soli

Stavite sve u šerpicu i dodajte oko 500 ml vode. Neka se kuva, 30 minuta. Kada se prohladi procedite i sipajte u staklenu teglu proceđenu tečnost. Dodajte jaje i kašiku sirćeta.

Za svetlija jaja ostavite kraće u boji, dok za tamnija i intenzivnija ostavite duže. Bela jaja budu intenzivnija kada se farbaju cveklom, dok obična jaja vuku na braon malo.

Lukovina

Princip je isti stavite šaku lukovine u šerpu, dodajte sirće i so, i kuvajte u 500 ml vode. U lukovini možete i kuvati jaja za intenzivniju boju.

Zelena jaja

Dobijaju se mešavinom kurkume i hibiskusa (tamnija) ili kurkume i cvekle (svetlija). Kada napravite boju od kurkume i od cvekle ili hibiskusa, uzmite drugu teglu i pomešajte po pola.

Nadamo se da će vam naši saveti dodatno upotpuniti trpezu, a da će vaši malci i ukućani biti oduševljeni novim tehnikama!

Spremamo vam još uskršnjih receptića u narednim danima i pozivamo vas da pratite naš Instagram profil i sajt gde ćemo objaviti ukusne zalogajčiće i obroke za malce.