Uvođenje kravljeg mleka, kasnije kao međuobroka ili užine, nije preporučljivo iz mnogo razloga. Treba imati u vidu da ljudsko telo ne sadrži odgovarajuće enzime koji razlažu belančevine iz mleka. Organizam čoveka nije programiran tako da vari na pravilan način kravlje mleko, zbog čega se javljaju mnoge digestivne smetnje.

Pripremili smo vam sjajne recepte za pripremu domaćih mleka koje možete poslužiti svojim malcima!

Bademovo mleko

Potrebni sastojci:
– 220 g sirovih badema,
– 1 l vode

U vodu stavite bademe da prenoće (najbolje je da u vodi odstoje 8-12 sati). Ujutru procediti, isprati bademe i skinuti opnu.
Sameljite bademe u blenderu sa litrom vode, i nastavite sa blendiranjem dok smesa ne postane homogena. Procedite.
Po ukusu možete dodati stapić vanile, karanfilić, muskatni orah, cimet…

Benefiti – hidrira organizam, nema laktozu, pa je mleko pogodno za decu koja su
alergična na mlečni šećer. Održava mišićnu masu i poboljšava varenje.

Ovseno mleko

Potrebni sastojci:
– 1 šolja celovitog ovsenog zrna
– 3 šolje filtrirane vode
– Pola štapića vanile
– Prstohvat morske soli
– Malo cejlonskog cimeta

Da biste napravili ovseno mleko biće vam potreban i blender, kakav god da imate, poslužiće.

Za početak ovas dobro operite i ocedite od vode. Sipajte ga u posudu i prelijte hladnom vodom, pa ostavite da se
namače 20 minuta (može i duže). Nakon toga dobro procedite od vode i dobro isperite.
Ovas sipajte u blender i dodajte tri šolje filtrirane vode. Uključite blender prvo na manju brzinu koju ćete postepeno povećavati.
Neka blender na najvećoj brzini radi 8-10 sekundi.
Nakon toga, procedite ovas uz pomoć gustog cedila pa dobijenu tečnost vratite u blender, kratko izmiksajte pa ponovno procedite.
Na kraju dodajte cimet, malo morske soli, pola štapića vanile.

Benefiti– normalizuje nivo glukoze u krvi, snizava loš LDL holesterol i podize HDL dobar
holesterol. Hidrira organizam i sprečava opsipaciju.

Kokosovo mleko

Potrebni sastojci:
-kokosovo brašno (200g)
-voda (1/2 litra)

U vodu sipati kokosovo brašno i ostaviti da odstoji jedan sat. Smesu sipati u blender i blendirati.
Po želji dodati malo vanile. Mleko procediti kroz gazu i čuvati u frižideru. Mleko može stajati u frižideru par dana.

Napomena: Biljna mleka nisu zamena za majčino mleko, ni formulu. Preporučujemo da ih koristite u receptima za galete, smutije, kolače, sladolede…