Zamrzavanje domaćih kašica je ponekad super opcija, kada nemate vremena da svaki dan prirpemate hranu za vašeg malca, kada vam ostane veća količina hrane pa ne znate šta ćete sa njom, ili jednostavno kada napravite nedeljni plan šta će bebac da ručka pa da olakšate sebi!

Da li ste već skinuli naš BESPLATNI raspored obroka koji možete popuniti sami i napraviti lako plan obroka za celu nedelju?

Ovako ćete napraviti bolju organizaciju po danima i lakše ćete se snalaziti kroz pripremu.

Za što lakšu organizaciju pri zamrzavanju kašica, predlažemo vam da koristite modlice za led. Najbolje ćete sačuvati bebinu hranu na dnu friza. Izbegavajte vrata i prednje delove koji se često otvaraju, zbog zagrevanja.

Možete zamrzavati svaku namirnicu posebno, kao i već gotovu kašicu. Ono što je bitno da znate, da vas ne buni –  pri odmrzavanju kašica će otpustiti određenu količinu vode. Nemojte da je bacate, pri zagrevanju kašice u šerpici, umešajte tu hranljivu vodu punu vitamina!

Ukoliko niste do sad, krenite da ostavljate povrće u zamrzivač koje će vam koristiti tokom zime. Često mame ostave u friz povrće koje beba tek treba da krene da jede za par meseci, dok ne napuni 5+ meseci. Najslađe je zamrznuuti voće, povrće ili meso, koje stigne iz bakine i dekine bašte, tzv “organik”, bez pesticida, koje se naravno ne pojede dok je sveže.

 

Voće, povrće i meso koje prirpemate za narednu sezonu treba sveže zamrzavati, kako bi duže trajalo. Obeležite na kesicama šta je unutra i kada ste stavili u zamrzivač. Lakše ćete se snalaziti, a i znaćete koliko vam dugo stoji u frizu.

 

Kako se voće zamrzava?

  • Jabuke: Najbolje da ih zamrznete sveže iseckane u kolutove, ili izrendane. Skuvane jabuke mogu da potamne.
  • Avokado: Može da potamni ako zamrznete izblendiran –  najbolje zamrznite isečene delove
  • Kajsije: Najbolje skuvane zamrznite.
  • Banane: Najbolje u komadu zamrznite (isecite na pola)
  • Borovnice: Najbolje cele plodove zamrznite – mogu da puste vodu pri odmrzavanju
  • Dinja: ukoliko je deo neke kašice. Može da pusti vodu pri odmrzavanju
  • Trešnje: U komadu ili napraviti kašu, mogu postati vodene prilikom odmrzavanja
  • Limun: Preporuka je ne zamrzavati
  • Kivi:  Ne zamrzavajte
  • Nektarine: Skuvane ili sveže u komadima
  • Breskve: Skuvane ili sveže u komadima
  • Kruške: Mogu da potamne u kašastom obliku, zamrznite kao skuvanu kašu ili svežu isečenu na kriške
  • Šljive: Kuvane ili sveže isečene na pola
  • Bundevu: Skuvanu ili svežu u komadićima
  • Jagode: Sveže – cele ili isečene na pola

Kasice2

POVRĆE

  • Brokoli: Najbolje izblanširajte u komadu
  • Boraniju: Najbolje blanširane zamrznite
  • Cvekla: Skuvana kaša ili u komadu
  • Šargarepa: Skuvana kaša ili u komadu, izblanširana
  • Karfiol: Najbolje izblanširan u komadu
  • Krastavac: Ne zamrzava se
  • Patlidžan: ispušta dosta vode. Može ako je u sastavu kašice.
  • Grašak: Može i skuvan kao kaša ili izblanširan svež
  • Spanać: Svež
  • Tikvica: Skuvana kaša ili sveži komadići
  • Paradajz: Najbolje zamrznuti kao sos, ispušta dosta vode

 MESA 

Sva mesa se najbolje zamrzavaju u svežem stanju u komadićima / ili   skuvana i iseckana na komadiće.

ORAŠASTI PLODOVI

Da bi ostali duže sveži (pogotovo ako su domaći i sveže ubrani), orašaste plodove možete čuvati u zamrzivaču u adekvatnim posudama ili u kesi. Na ovaj način ćete produžiti svežinu, ili ih sačuvati par meseci dok malac ne krene da ih uvodi u ishranu.

ŽITARICE

Radi čuvanja, možete ih odložiti u friz u sirovom stanju.

 

Znamo da su mamama danas pune ruke posla, ali za bebice je najbolje da se priprema domaća hrana tj. domaće kašice koje će smazati u slast! Za više ideja o receptima za kašice ili kad se uvodi koja namirnica nakon prelaska na nemlečnu ishranu pogledajte u našoj knjizi Moj prvi zalogaj!