Svako voli da lepo spava, pa tako i bebe (a pogotovo roditelji beba). Za večeru bebici treba ponuditi laganiju hranu koja će da je zasiti, a neće teško pasti na stomak. U novom blog tekstu, dajemo po jedan predlog za žitarice i predlog obroka sa mesom. Uveče, dajemo prednost žitaricama i mlečnim proizvodima (kiselo mleko, kajmak, pavlaka, grčki jogurt) i povrću ili žitaricama i povrću. Mala napomena kombinaciju mesa i povrća možete ponuditi ukoliko za ručak nije bio mesni obrok.

Kada napravite kašicu u kombinaciji mesa i povrća za ručak, ostavite je za sutrašnju večeru. Može i obrnuto, ako je napravite za večeru, ostavite je za sutrašnji ručak.

5 + meseci

Za obroke beba od 5 + meseci, možete od žitarica koristiti kukuruzno brašno i pirinač, a od povrća šargarepu i krompir.

Za večernji obrok možete da napravite kašicu od kuvanog pirinča ili palentu.

Kašice možete pomešati i sa mlekom (vašim ili formulom) kako bi beba bolje prihvatila kašicu, ukoliko odbija, jer vole ukus na koje su navikle.

Ne zaboravite, bebi u ovom periodu je i dalje primarno majčino mleko ili adaptirano mleko i ovaj period služi da se polako upoznaje sa prvim zalogajima i novim ukusima.

Kašica od pirinčanog brašna

6 + meseci

Proso sa šargarepom

Operite i procedite šoljicu očišćenog prosa. Skuvajte proso u razmeri 1:4 ( 1 šolja prosa i 4 šolje vode) na tihoj vatri 30-40 minuta. Po potrebi dolivati vodu.

U drugu šerpicu stavite očišćenju i iseckanu šargarepu. Kada bude sve kuvano, pomešajte sastojke i ispasirajte. Šargarepu možete kuvati i na pari.

Šargarepa i proso

Kačamak od belog brašna

Odnos kačamaka i vode je 1:3, što znači da na 1 šolju brašna ide 3 šolje vode. Kako se beli kačamak kuva malo duže nego palenta, dodajte slobodno još pola čaše vode. Nakon što provri, smanjite vatru i stalno mešajte. Kuvajte 5, 6 minuta i sklonite sa vatre i poklopite sud u kojem se kuvao.

U kuvani kačamak možete dodati malo maslinovog ulja.

7 + meseci

Kaša od heljde i kiselog mleka

Skuvati šoljicu heljde prema uputsvima sa našeg bloga: https://mojprvizalogaj.rs/zitarice-u-decjoj-ishrani/.

Po ukusu dodati puter i kašičicu/dve kiselog mleka.

Savet: kada beba napuni 12 meseci, možete dodati i dobro samlevene semenke suncokreta i golice. Prava mala bomba ukusnih i zdravih zalogaja.

Integralni pirinač sa tikvicom i brokolijem

Skuvati pirinač prema uputstvu sa pakovanja. U drugu posudu staviti očišćenu tikvicu i brokoli da se kuvaju. Oko 5 minuta je potrebno da se skuva povrće. Seckanjem na sitnije komade ubrzava kuvanje.

Savet: Možete napraviti veću količinu pirinča i deo odložiti odmah po hlađenju u frižider za naredni obrok.

8 + meseci

Žumance sa povrćem

  • Kombinacija povrća (tikvice, brokoli, šargarepa, celer, karfiol, batat) koje beba voli i koje ste već uveli u ishranu
  • Žumance

Oprano i očišćeno povrće skuvati u šerpici. U drugom sudu skuvati jaje, da bude tvdro kuvano. Odvojite žumance, dodajte kuvano povrće, ispasirajte ili izblendirajte i ponuditi bebi.

Žumance sa povrćem

Kinoa sa tikvicama

Potopiti kinou par sati pre kuvanja, zatim pre pripreme isprati dobro da se otkloni gorčina koju kinoa ima. Razmera vode i kinoe u kuvanju je 3 na 1, što znači da na 1 šolju kinoe ide 3 šolje vode. Kuvati 15 minuta, na tihoj vatri.

Opranu i očišćenu tikvicu skuvati u šerpici. Na kraju izblendirati sve i ponuditi bebi.

Ova kašica ide odlično sa drugim povrćem, poput brokolija ili sa dodatkom mladog sira.

9 + meseci

Heljdina kaša sa mladim sirom

Heljda je bogata lizinom – esencijalnom aminokiselinom koja uglavnom nedostaje u cerealijama. Takođe njeno zrno je bogato proteinima, mastima i ugljenim hidratima, kao i neophodnim vitaminima i mineralima koji su neophodni za vašu bebu.

Priprema:

Operite heljdina zrna i stavite u šerpu. Odnos heljde i vode je 1:3. Kuvati na laganoj vatri 15ak minuta dok ne omekša. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo „smiri“.

Zgnječite viljuškom i dodatje mladog sira. Prohlađenu kašu ponudite bebi.

Junetina sa tikvicom, blitvom i spanaćem – Moć zeleniša

  • parče junećeg mesa
  • 1 manja tikvica
  • veza blitve
  • šaka svežeg mladog spanaća

Oprano parče junetine stavite u šerpu sa vodom da se kuva. Junetini treba dugo da se dobro skuva, sve zavisi od količine koju kuvate, ali nemojte kuvati ispod 40 minuta.

Dobro operite blitvu i spanać, isecite belu sredinu sa blitve, a spanać dobro očistite.

Tikvicu isecite i očistite. 10-15 minuta pred kraj kuvanja mesa, ubacite zeleno povrće i tikvicu u šerpu.

Skinite sa šporeta i izblendirajte. Dodati malo ulja od bundeve ili maslinovog ulja u kašicu.

Savet: Spanać je pun vlakana i prava je mala vitaminska bomba. Bogat je vitaminom K, koji je bitan za pravilan razvoj i proces mineralizacije kostiju. Treba ga uvrstiti što češće u dečju ishranu.

Junetina sa povrćem


10 + meseci

Kaša od kinoe sa sirom i tikvicom

  • šoljica kinoe
  • pola skuvane tikvice
  • komadić mladog sira ili komadić feta sira

Kinou pripremite kako smo objasini gore u tekstu.

Izgnječite sir i kuvanu tikvicu u kašu. Beba je veća pa nema potrebe da se previše blenda hrana.

Savet: Za bebe starije od 12 meseci, dodajte i kašičicu dobro mlevenog orašastog voća u kašu.

Kašica od kinoe sa sirom i tikvicama


Piletina sa raznim povrćem

  • Pileći batak ili belo meso
  • Manji patlidžan
  • 1 keleraba
  • 1 šargarepa i paškanat
  • 1 manji crni luk
  • po želji brokoli ili karfiol

Stavite oprano meso da se kuva, zajedno sa šargarepom, paškanatom i lukom. Operite patlidžan i stavite ga u rernu da se ispeče, zajedno sa kelerabom.

Kada je meso gotovo, očistite od kostiju i stavite u činiju zajedno sa šargarepom, paškanatom, lukom, ispečenim patlidžanom i kelerabom i izblendirajte.

Savet: Nemojte da bacate vodu u kojoj se piletina sa povrćem kuvala. Možete da je zamrznete u kocke leda ili u celosti i da je koristite kao bujon za naredno jelo.


11 + meseci

Integralni pirinač sa pilećim mesom

  • Mala šoljica integralnog pirinča
  • Mali batak
  • ½ crnog luka
  • šargarepa

Operite batak i stavite ga da se kuva. Nakon nekog vremena dodati u kojoj se kuva meso, opranu i oljuštenu šargarepu i pola crnog luka. Integralni pirinač kuvati sa strane.

Kada se meso i povrće skuvaju, izvaditi crni luk. Meso očistiti od kosti i pomešati sa pirinčem i šargarepom i lagano izblendirati. Dodati maslinovo ulje po želji.

Savet: Kada je sezona sveže koprive, možete dodati 5 minuta pred kraj kuvanja u šerpu šaku koprive i izblendirati sa ostatkom kašice.


Teletina sa povrćem

  • parče telećeg mesa
  • par cvetova karfiola
  • par cvetova brokola

Oprati teletinu i staviti je da se kuva. Povrće očistiti, oprati, i 10 ak minuta pred kraj kuvanja mesa, dodati u šerpu.

Izblendirati sve zajedno, dodati maslinovo ulje ili puter.

Savet: Ukoliko napravite veću količinu kašice, odmah je odvojite u zasebnu činiju i izblendiranu odložite u frižider.

12 + meseci

Belance sa salatnim povrćem

Ovo je odlično jelo za takozvani „finger food“.  Ponudite na tanjiriću da se beba sama posluži.

Dobro kuvano belance isecite na sitnije delove.

Opetite i oljuštite jedan mali krastavac i pola zelene paprike. Isecite na komadiće koji su prihvatljivi sa vaše dete i obavezno budite pored nje dok jede.

Riba sa povrćem

Belu ribu po izboru spremite u rerni sa malo limunovog soka i maslinovog ulja. Mi ribu volimo da pečemo tako što je postavimo na pek papir, začinimo i onda je preklopimo istim pak papirom.

Kao prilog dodajte blitvu, brokoli ili drugo povrće po želji koje vaš malac voli. Obarite povrće i ponudite uz isečenu i dobro očišćenu ribu od kostiju.

Savet: Spremajte ribu u rerni ili kuvajte na pari. Pečenje ribe ili kuvanje na pari je mnogo bolji i zdraviji izbor od prženja i pohovanja.

Riba sa povrćem


Nadamo se da smo vam pomogli u organizaciji večernjih obroka za bebe, koji mogu i da posluže kao obrok za ručak sledećeg dana. Trudite se da u ishrani beba i malaca koristite povrće koje je sezonsko jer time se unosi naveća količina vitamina i minerala. Uživajte u spremanju jela!


Za sve dodatne ideje i savete oko ishrane beba i dece tu su naše knjige Moj prvi zalogaj i Moja prva kašica.