Vitamin C je od izuzetnog značaja za imunitet, stvaranje vezivnog tkiva i kostiju, rast, obnavljanje krvi, zaceljivanje rana, sprečavanje gripa…


Naše telo ne može samo da proizvede Vitamin C, te zbog toga moramo da ga
unosimo preko namirnica.
Takođe, Vitamin C je izuzetno jak antioksidans, štiti naše telo od slobodnih radikala koji neprestano nastaju.


Namirnice bogate Vitaminom C su:

  • Citrusno voće (limun, pomorandža, grejpfrut)
  • Bobičasto voće (crna ribizla, malina, jagoda, borovnica)
  • Paradajz
  • Mladi luk
  • Svež kupus
  • Zeleno povrće (brokoli, prokelj, karfiol, spanać)
  • Zelena i crvena paprika

Vitamin C lako može da se uništiti tokom pripreme i kuvanja. Možemo ga sačuvati tako što ćemo:

  • Kuvati hranu u što manje vode, a vodu u kojoj se pripremalo povrće koristiti za supice i čorbe. Pogledajte predloge kako možete zamrzavati i pripremati namirnice .
  • Jesti što više svežeg voća i povrća (već sa 10+ meseci možemo većinu voća i povrća da jedemo sveže, bez termičke obrade)
  • Povrće i voće prvo operemo, pa ih onda isečemo
  • Spremanje na pari umesto kuvanja pomaže u očuvanju vitamina

Recepti i predlozi za podizanje vitamina C

Najjednostavniji predlog jeste pravljenje sokova sa pulpom i smutija od voća bogatog ovom vitaminom.

Ideja za pripremu zdravog i ukusnog smutija za malca


Limunada je idealan napitak, kao i ceđena pomorandža ili miks ovog citrusnog voća.
Odlična je zamena industrijskim zaslađenim sokovima.

Takođe, smuti od borovnice i jagode ili borovnice i banane, može da bude idealna užina za mališane.


Minestrone sa miksom zelenog povrća

Čorbice su idealna prilika da iseckamo, umutimo, sakrijemo, izblendiramo raličiito povrće pa čak i ono koje dete ne voli da jede.
Sitno iseckano povrće poput šargarepe, brokolija, prokelja, blitve ili spanaća, karfiola, kupusa, začinjenog sa malo limunovog soka, može predstavljati odličan okrepljujući obrok u vrelim letnjim danima kada nam je hidratacija neophodna.
Povrće operite, zatim iseckajte sitno i dodajte u kupiću vodu. Oko 5 minuta je potrebo da se sve spremi. Pred kraj kuvanja dodatje spanać ili seckanu svežu koprivu, i kada poslužite u tanjir iscedite par kapi limuna.
Savet: za kompletniji obrok, možete dodati i grašak ili boraniju, mahunarke koje su bogate biljnim proteinima.

Losos sa brokolijem

  • Manji ili srednji filet lososa
  • Par cvetova brokola
    Spremiti losos u rerni u pek papiru sa malo maslinovog ulja i limunovog soka.
    U ključalu vodu na par minuta ubaciti cvetove brokola, vodeći računa da ne promene boju i oblik.
    Dodati po želji peršun, beli luk i limuna.
    Savet: kao prilog možete poslužiti salatu od svežih paprika.

Punjene sveže paprike
Izaberite paprike po želji. Šilje, crvene, babure… Operite ih pa ih presecite uzduž na pola, da dobijete kao posudicu. Očistite od semenki.
Izdinstajte juneće mleveno meso, sa pola glavice crnog luka.
Očistite srednju tikvicu i izrendajte u meso koje se dinsta.
Kada sve bude gotovo, napunite papirike sa nadevom od mesa i tikvica i poslužite.
Po želji možete kao prilog dodati salatu od svežeg kupusa, sa malo maslinovog ulja i limunovog soka.