Ovaj tart istovremeno krcka pod zubima zbog hrskave korice, a topi se u ustima zbog sočnog fila. Poslastica za sva čula i sve generacije!
Sastojci za koru:
- 200 g speltinog brašna
- 100 g kokosovog šećera
- 150 g hladnog putera
- kašika-dve hladne vode
- sitno seckanih oraha po želji
- prstohvat soli
- cimet po želji
Priprema kore:
Umutiti kokosov šećer i puter. Postepeno dodavati mešavinu brašna, soli i cimeta, zatim i kašiku-dve hladne vode. Testo uviti u plastičnu foliju i staviti u frižider na pola sata. Kada se izvadi iz frižidera, razvuče se i stavi u podmazan kalup za tart. Preko kore posuti sitno iseckane orahe i malo ih utisnuti u testo. Peći u zagrejanoj rerni na 180 C, 20-25 minuta.
Sastojci za fil:
- 4 srednje kruške
- 50 g kokosovog šećera
- 1 kašičica cimeta
- štap vanile
- kašika čia semena
Za dekoraciju:
- 2 srednje kruške
Priprema:
Kruške oljuštiti od kore, iseći i dinstati na malo vode. Dodati im kokosov šećer, cimet i štap vanile. Kada kruška omekša skloniti sa vatre i izvaditi štap vanile (tada ga možete otvoriti i sipati semenke u smesu), zatim smesu kratko izblendirati štapnim mikserom. Nakon toga dodati kašiku čia semena i ostaviti da se malo “smiri”. Za dekoraciju iseći dve kruške na kolutove i kratko ih blanširati u vodi.
Preko ispečene i ohlađene kore dodati fil, i preko fila poređati ohlađene blanširane kruške. Sve vratiti u rernu na 250 stepeni da se kratko zepeče.
Preporučujemo vam jesenje voćke da kombinujete u zdravim slatkišima! Pogledajte još jedan zanimljiv recept sa jabukama ovde.