Ovaj tart istovrmeneno krcka pod zubima zbog hrskave korice, a topi se u ustima zbog sočnog fila. Poslastica za sva čula i sve generacije!

Sastojci za koru:

  • 200 g speltinog brašna
  • 100 g kokosovog šećera
  • 150 g hladnog putera
  • kašika-dve hladne vode
  • sitno seckanih oraha po želji
  • prstohvat soli
  • cimet po želji

Priprema kore:

Umutiti kokosov šećer i puter. Postepeno dodavati mešavinu brašna, soli i cimeta, zatim i kašiku-dve hladne vode. Testo uviti u plastičnu foliju i staviti u frižider na pola sata. Kada se izvadi iz frižidera, razvuče se i stavi u podmazan kalup za tart. Preko kore posuti sitno iseckane orahe i malo ih utisniti u testo.  Peći u zagrejanoj rerni na 180 C, 20-25 minuta.

Sastojci za fil:

  • 4 srednje kruške
  • 50 g kokosovog šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • štap vanile
  • kašika čia semena

Za dekoraciju:

  • 2 srednje kruške

Priprema:

Kruške oljuštiti od kore, iseći i dinstati na malo vode. Dodati im kokosov šećer, cimet i štap vanile. Kada kruška omekša skloniti sa vatre i izvaditi štap vanile (tada ga možete otvororiti i sipati semenke u smesu), zatim smesu kratko izblendirati  štapnim mikserom. Nakon toga dodati kašiku čia semena i ostaviti da se malo „smiri“. Za dekoraciju iseći dve kruške na kolutove i kratko ih blanširati u vodi.

Preko ispečene i ohlađene kore dodati fil, i preko fila poređati ohlađene blanširane kruške. Sve vratiti u rernu na 250 stepeni da se kratko zepeče.

Preporučujemo vam jesenje voćke da kombinujete u zdravim slatkišima! Pogledajte još jedan zanimljiv recept sa jabukama ovde.