Šta napraviti „na brzaka” tokom ovih velikih vrućina kada je poslednje što želimo da provodimo vreme u kuhinji, ali da bude zdravo i ukusno? Delimo sa vama recepte za neke od naših omiljenih namaza koji nam odmah vrate osmeh na lice!
Prijatno!
Pašteta od patlidžana
Potrebne namirnice:
- patlidžan (1 srednje veličine),
- jaja (4 komada),
- beli luk (1 čen),
- sok od limuna,
- so,
- biber,
- maslinovo ulje (1 kašika)
Priprema: Patlidžan skuvati dok ne omekša. Ohlađena, tvrdo kuvana jaja očistiti i zgnječiti viljuškom. Kad patlidžan postane mlak, dodati jaja, beli luk i sve skupa glatko pomešati. Začiniti sa biberom i sokom od limuna, te još jednom pomešati. Ova pašteta se najlakše pravi mikserom.
Najbolje poslužiti za doručak.
Puter sa zeljem
Potrebne namirnice:
- meki puter (50 g),
- zelje (1 veza),
- so,
- biber (po ukusu)
Priprema: Zelje sitno iseći na veoma tanke parčiće i dobro pomešati sa puterom, solju i biberom.
Najbolje poslužiti za doručak.
Namaz od plavog patlidžana i tunjevine
Potrebne namirnice:
- plavi patlidžan (2 komada),
- tunjevina (1 konzerva),
- sok od 1 limuna,
- đumbir u prahu (½ kašičice),
- so (malo)
Priprema: Patlidžan ispeći na grilu. Kad je patlidžan pečen, oljuštiti ga i sa ostalim sastojcima sipati u blender.
Najbolje poslužiti za doručak.
Umesto tunjevine dodajte tikvicu – može i za večeru!
Pileća pašteta
Potrebne namirnice:
- Pileći file (veći komad),
- kuvana jaja (2 komada),
- puter (2 kašike),
- luk (pola iseckane glavice),
- peršun (jedna veza),
- sok od limuna,
- so,
- biber i začini po ukusu.
Priprema: Skuvanu piletinu iseckati na kockice i staviti u blender, dodati kuvana jaja, iseckan luk, peršun, puter, sok od limuna, so i biber. Izblendirajte i poslužite!
Namaz od paprike i šargarepe
Potrebne namirnice:
- paprike u raznim bojama (250 g),
- šargarepa (100 g),
- crni luk (1 glavica),
- beli luk (2 čena),
- ulje (25 ml),
- timijan i mirođija (malo),
- so (½ kašičice)
Priprema: Papriku i luk sitno iseći i na ulju dinstati dok ne omekšaju. Malo ohladiti, dodati začine i iseckanu svežu šargarepu, pa sve sipati u blender.
Najbolje poslužiti za doručak i ručak.
Može se služiti i kao namaz uz neko meso za ručak ili večeru.
Žuti namaz
Potrebne namirnice:
- beli luk (1 čen),
- žuta paprika (1 komad),
- crni luk (1 glavica),
- puter (160 g),
- so i biber (po ukusu)
Priprema: Puter, isečen luk i isečenu papriku staviti u šerpu i na slaboj temperaturi 5 minuta krčkati, izblendirati i ostaviti jedan sat u frižideru. Masu sipati u špric za torte. Garnirati sa kolutićima maslina.
Uživajte u zdravoj hrani i letnjim danima i čitajte “Moj prvi zalogaj” jer on nije namenjen samo za bebe koje počinju sa nemlečnom ishranom, već i za veće klince i klinceze!