Svako voli da lepo spava, pa tako i bebe (a pogotovo roditelji beba). Za večeru bebici treba ponuditi laganiju hranu koja će da je zasiti, a neće teško pasti na stomak. U novom blog tekstu, dajemo po jedan predlog za žitarice i predlog obroka sa mesom. Uveče, dajemo prednost žitaricama i mlečnim proizvodima (kiselo mleko, kajmak, pavlaka, grčki jogurt) i povrću ili žitaricama i povrću. Mala napomena kombinaciju mesa i povrća možete ponuditi ukoliko za ručak nije bio mesni obrok.
Kada napravite kašicu u kombinaciji mesa i povrća za ručak, ostavite je za sutrašnju večeru. Može i obrnuto, ako je napravite za večeru, ostavite je za sutrašnji ručak.
5 + meseci
Za obroke beba od 5 + meseci, možete od žitarica koristiti kukuruzno brašno i pirinač, a od povrća šargarepu i krompir.
Za večernji obrok možete da napravite kašicu od kuvanog pirinča ili palentu.
Kašice možete pomešati i sa mlekom (vašim ili formulom) kako bi beba bolje prihvatila kašicu, ukoliko odbija, jer vole ukus na koje su navikle.
Ne zaboravite, bebi u ovom periodu je i dalje primarno majčino mleko ili adaptirano mleko i ovaj period služi da se polako upoznaje sa prvim zalogajima i novim ukusima.
6 + meseci
Proso sa šargarepom
Operite i procedite šoljicu očišćenog prosa. Skuvajte proso u razmeri 1:4 ( 1 šolja prosa i 4 šolje vode) na tihoj vatri 30-40 minuta. Po potrebi dolivati vodu.
U drugu šerpicu stavite očišćenju i iseckanu šargarepu. Kada bude sve kuvano, pomešajte sastojke i ispasirajte. Šargarepu možete kuvati i na pari.
Kačamak od belog brašna
Odnos kačamaka i vode je 1:3, što znači da na 1 šolju brašna ide 3 šolje vode. Kako se beli kačamak kuva malo duže nego palenta, dodajte slobodno još pola čaše vode. Nakon što provri, smanjite vatru i stalno mešajte. Kuvajte 5, 6 minuta i sklonite sa vatre i poklopite sud u kojem se kuvao.
U kuvani kačamak možete dodati malo maslinovog ulja.
7 + meseci
Kaša od heljde i kiselog mleka
Skuvati šoljicu heljde prema uputstvima sa našeg bloga: https://mojprvizalogaj.rs/zitarice-u-decjoj-ishrani/.
Po ukusu dodati puter i kašičicu/dve kiselog mleka.
Savet: kada beba napuni 12 meseci, možete dodati i dobro samlevene semenke suncokreta i golice. Prava mala bomba ukusnih i zdravih zalogaja.
Integralni pirinač sa tikvicom i brokolijem
Skuvati pirinač prema uputstvu sa pakovanja. U drugu posudu staviti očišćenu tikvicu i brokoli da se kuvaju. Oko 5 minuta je potrebno da se skuva povrće. Seckanjem na sitnije komade ubrzava kuvanje.
Savet: Možete napraviti veću količinu pirinča i deo odložiti odmah po hlađenju u frižider za naredni obrok.
8 + meseci
Žumance sa povrćem
- Kombinacija povrća (tikvice, brokoli, šargarepa, celer, karfiol, batat) koje beba voli i koje ste već uveli u ishranu
- Žumance
Oprano i očišćeno povrće skuvati u šerpici. U drugom sudu skuvati jaje, da bude tvrdo kuvano. Odvojite žumance, dodajte kuvano povrće, ispasirajte ili izblendirajte i ponuditi bebi.
Kinoa sa tikvicama
Potopiti kinou par sati pre kuvanja, zatim pre pripreme isprati dobro da se otkloni gorčina koju kinoa ima. Razmera vode i kinoe u kuvanju je 3 na 1, što znači da na 1 šolju kinoe ide 3 šolje vode. Kuvati 15 minuta, na tihoj vatri.
Opranu i očišćenu tikvicu skuvati u šerpici. Na kraju izblendirati sve i ponuditi bebi.
Ova kašica ide odlično sa drugim povrćem, poput brokolija ili sa dodatkom mladog sira.
9 + meseci
Heljdina kaša sa mladim sirom
Heljda je bogata lizinom – esencijalnom aminokiselinom koja uglavnom nedostaje u cerealijama. Takođe njeno zrno je bogato proteinima, mastima i ugljenim hidratima, kao i neophodnim vitaminima i mineralima koji su neophodni za vašu bebu.
Priprema:
Operite heljdina zrna i stavite u šerpu. Odnos heljde i vode je 1:3. Kuvati na laganoj vatri 15ak minuta dok ne omekša. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo „smiri“.
Zgnječite viljuškom i dodajte mladog sira. Prohlađenu kašu ponudite bebi.
Junetina sa tikvicom, blitvom i spanaćem – Moć zeleniša
- parče junećeg mesa
- 1 manja tikvica
- veza blitve
- šaka svežeg mladog spanaća
Oprano parče junetine stavite u šerpu sa vodom da se kuva. Junetini treba dugo da se dobro skuva, sve zavisi od količine koju kuvate, ali nemojte kuvati ispod 40 minuta.
Dobro operite blitvu i spanać, isecite belu sredinu sa blitve, a spanać dobro očistite.
Tikvicu isecite i očistite. 10-15 minuta pred kraj kuvanja mesa, ubacite zeleno povrće i tikvicu u šerpu.
Skinite sa šporeta i izblendirajte. Dodati malo ulja od bundeve ili maslinovog ulja u kašicu.
Savet: Spanać je pun vlakana i prava je mala vitaminska bomba. Bogat je vitaminom K, koji je bitan za pravilan razvoj i proces mineralizacije kostiju. Treba ga uvrstiti što češće u dečju ishranu.
10 + meseci
Kaša od kinoe sa sirom i tikvicom
- šoljica kinoe
- pola skuvane tikvice
- komadić mladog sira ili komadić feta sira
Kinou pripremite kako smo objasini gore u tekstu.
Izgnječite sir i kuvanu tikvicu u kašu. Beba je veća pa nema potrebe da se previše blenda hrana.
Savet: Za bebe starije od 12 meseci, dodajte i kašičicu dobro mlevenog orašastog voća u kašu.
Piletina sa raznim povrćem
- Pileći batak ili belo meso
- Manji patlidžan
- 1 keleraba
- 1 šargarepa i paškanat
- 1 manji crni luk
- po želji brokoli ili karfiol
Stavite oprano meso da se kuva, zajedno sa šargarepom, paškanatom i lukom. Operite patlidžan i stavite ga u rernu da se ispeče, zajedno sa kelerabom.
Kada je meso gotovo, očistite od kostiju i stavite u činiju zajedno sa šargarepom, paškanatom, lukom, ispečenim patlidžanom i kelerabom i izblendirajte.
Savet: Nemojte da bacate vodu u kojoj se piletina sa povrćem kuvala. Možete da je zamrznete u kocke leda ili u celosti i da je koristite kao bujon za naredno jelo.
11 + meseci
Integralni pirinač sa pilećim mesom
- Mala šoljica integralnog pirinča
- Mali batak
- ½ crnog luka
- šargarepa
Operite batak i stavite ga da se kuva. Nakon nekog vremena dodati u šerpicu u kojoj se kuva meso, opranu i oljuštenu šargarepu i pola crnog luka. Integralni pirinač kuvati sa strane.
Kada se meso i povrće skuvaju, izvaditi crni luk. Meso očistiti od kosti i pomešati sa pirinčem i šargarepom i lagano izblendirati. Dodati maslinovo ulje po želji.
Savet: Kada je sezona sveže koprive, možete dodati 5 minuta pred kraj kuvanja u šerpu šaku koprive i izblendirati sa ostatkom kašice.
Teletina sa povrćem
- parče telećeg mesa
- par cvetova karfiola
- par cvetova brokola
Oprati teletinu i staviti je da se kuva. Povrće očistiti, oprati, i 10ak minuta pred kraj kuvanja mesa, dodati u šerpu.
Izblendirati sve zajedno, dodati maslinovo ulje ili puter.
Savet: Ukoliko napravite veću količinu kašice, odmah je odvojite u zasebnu činiju i izblendiranu odložite u frižider.
12 + meseci
Belance sa salatnim povrćem
Ovo je odlično jelo za takozvani „finger food“. Ponudite na tanjiriću da se beba sama posluži.
Dobro kuvano belance isecite na sitnije delove.
Operite i oljuštite jedan mali krastavac i pola zelene paprike. Isecite na komadiće koji su prihvatljivi za vaše dete i obavezno budite pored nje dok jede.
Riba sa povrćem
Belu ribu po izboru spremite u rerni sa malo limunovog soka i maslinovog ulja. Mi ribu volimo da pečemo tako što je postavimo na pek papir, začinimo i onda je preklopimo istim pek papirom.
Kao prilog dodajte blitvu, brokoli ili drugo povrće po želji koje vaš malac voli. Obarite povrće i ponudite uz isečenu i dobro očišćenu ribu od kostiju.
Savet: Spremajte ribu u rerni ili kuvajte na pari. Pečenje ribe ili kuvanje na pari je mnogo bolji i zdraviji izbor od prženja i pohovanja.
Nadamo se da smo vam pomogli u organizaciji večernjih obroka za bebe, koji mogu i da posluže kao obrok za ručak sledećeg dana. Trudite se da u ishrani beba i malaca koristite povrće koje je sezonsko jer time se unosi naveća količina vitamina i minerala. Uživajte u spremanju jela!