Znamo da u kupovnim proizvodima možemo da vidimo dosta štetnih sastojaka, zaslađivača, šećera i ostalo. Nažalost ni kupovni musli i granola nisu pošteđeni toga. Ako okrenete kutiju primetićete da su uglavom zaslađeni glukozno-fruktoznim sirupom, da postoje trans-masti i tako dalje, koji su štetni za zdravlje mališana i koje ne preporučujemo u ishrani.
Srećom, izuzetno lako i brzo, možete da napravite jako zdravu granolu, koju uz kiselo mleko ili neko od biljnih mleka možete da ponudite malcu za užinu.
Za granolu će vam trebati:
- 3 šolje ovsenih pahuljica od celog zrna (ili miks različitih pahuljica ovas, spelta, raž ječam)
- 5-10 urmi (po želji)
- ½ šolje semenki suncokreta
- ¼ šolje golice
- ½ šolje kokosovog brašna ili mrvica
- ½ šolje bademovog putera
- Kašičica cimeta
- Malo soli

Potopite urme u vruću vodu 10 minuta. Nakon toga ih očistite od koštice i skinite joj koru. U blender stavite očišćene urme, 2 kašičice vode u kojoj su urme bile potopljene, kao i bademov puter. Izblendirajte dok ne dobijete kompaktnu pastu.
U veću posudu pomešajte sve suve sastojke, pa na kraju dodatje pastu sa bademom i urmama.
Sad ide malo „prljaviji“ deo . Rukama sjedinite i izmešajte sastojke. Dobićete grudvastu smesu, koju treba da izručite na pleh sa pek papirom. Ne brinite, mešaljem u rerni će se grudvice razbijati.
Na oko 170 stepeni 25-30 minuta pecite, sa povremenim mešanjem da se podjednako ispeče sve i uhrskavi.
Kada se dobro ohladi, izručite granolu u staklenu teglu i zatvorite.
Čuvajte na tamnijem mestu do dve nedelje, mada čisto sumnjamo da će toliko da vam potraje
Poslužite uz biljno mleko ili kiselo mleko. Ovo može da bude odlična užina ili povremeni doručak.
Prijatno!