zacini-u-ishrani-dece

Egzotični začini u ishrani mališana

BlogSaveti za ishranu bebaSaveti za ishranu dece

                                          

Cimet

Potiče sa Šri Lanke, ali uspeva i u drugim krajevima. Blagotvorno deluje na nervni sistem, otklanja uzroke razdražljivosti, plačljivosti, nervoze, nesanice i podiže raspoloženje deci i odraslima.

Zbog svog karakterističnog mirisa i ukusa, cimet je od davnina postao jedan od omiljenih začina, a u savremenom dobu još je popularniji zbog svojih lekovitih moći.

Danas se najviše ceni cejlonski cimetov začin zbog visokog sadržaja tanina (do 2,5 odsto) i etarskog ulja (pet odsto). Izuzetno prijatne je arome i mirisa. Manje se traži cimet iz Kine koji je suprotno drugim vrstama oporog ukusa i nedovoljno privlačnog mirisa.

Cimet možete da kupite u vidu štapića (urolana kora drveta), ili samleven, u prahu.

Kora cimeta sadrži etarsko ulje, kumarin, sluz i tanine.  Bolje je koristiti ga u štapićima, jer u drugom obliku nema garancije da se radi o najkvalitetnijoj vrsti. Samleven se često meša sa lošijim varijantama.

Cimet savršeno ide uz bundevu, jabuku i krušku, kao i pirinač i druge žitarice pravljene sa bademovim ili kokosovim mlekom.

Cimet je bogat manganom, gvožđem i kalcijumom, a sadrži i veliku količinu biljnih vlakana.

Etarsko ulje cimeta ima karakterističnu aromu i ispoljava antimikrobno delovanje (antibakterijsko i antigljivično, posebno na kandidu).

Cimet je hranljiva namirnica koja se dodaje prilikom pripreme raznih jela, za decu. Listovi se, takođe, koriste kao začin, poput lovorovog lista za kuvana jela.

Štapići se koriste kao dodatna aroma za kompote i vruće napitke. Cimet se odlično slaže sa vanilom, muskatnim orahom i korijanderom.

Možete ga dodati u kuvanu žitaricu (kinoa, heljda, ovas, amarant), u kombinaciji sa muskatnim orahom, rogačem, vanilom i detetu ponuditi kao popodnevnu užinu.

Deluje antiseptično i detoksično na organizam. U kombinaciji sa đumbirom stimuliše cirkulaciju, snižava telesnu temperaturu i’’tera’’groznicu.

Zbog svojih anti-bakterijskih i anti-virusnih svojstava koristan je u sezoni gripa i nazeba. Podstiče znojenje i pomaže kod kašlja i gnojne angine. Krepi posle preležane bolesti i jača imunitet.

  

Kakao 

Kakao je bogat dragocenim supstancama, a dobija se mlevenjem ispečenog semena.

Procenat minerala u kakaou je veoma visok, 6 %. Sto grama gorkog kakaoa u prahu sadrži 625 mg fosfora, mnogo više nego riba. Osim toga, ima i veliki procenat gvožđa (12 mg na 100 g), mnogo više nego namirnice za koje se misli da su bogate gvožđem (npr. spanać).

Procenat magnezijuma je visok. Sadržaj B vitamina, naročito B3, u kakaou je veliki. Pored toga, sadrži i serotonin i domapin, koji su hormone sreće. Ako Vam dete boluje od anemije – malokrvnosti, kakao je idealan prirodni lek za ovu tegobu. Pa i ako nema problema sa anemijom, možete kakao davati detetu, jer će doprineti boljem celokupnom zdravlju i ojačaće njegov imuni sistem.

Sa kakaom mozete napraviti zdrav namaz za Vaše dete, tako što ćete u kombinaciji sa kokosovim puterom, mlevenim  pečenim bademima, lešnicima, rogačem, sjediniti i par kašičica organskog kakaoa.

Za decu, obavezno kupite prirodni organski kakao!  Međutim, pošto je kakao bogat mastima, bebi može pasti teško na želudac. Kakao uvedite nakon prvog rođendana u malim količinama.

Karanfilić

Začin karanfilić koristi se kao dodatak toplim napicima, jelima na bazi voća, supama, potažima, specijalitetima od mesa i divljači, nekim vrstama kobasica…

Dovoljan je samo jedan ili dva pupoljka da poboljša ukus. Primena karanfilića kod dece bi trebalo da bude obazriva , jer može dovesti do poremećaja u varenju, gubitku ravnoteže, oštećenju jetre, ako se pretera i veoma često koristi u ishrani.

Karanfilić sadrži minerale kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Bogat je vitaminima C, B6, E, K, folnom kiselinom, tiaminom, riboflavinom i niacinom. On definitivno deluje protiv virusa, bakterija, gljivica, pa čak i parazita.

 

Muskatni oraščić

Ovaj aromatični začin je veoma bogat mineralima kao što su bakar, kalijum, kalcijum, mangan, gvožđe, cink i magnezijum. Kalijum je je veoma važna komponentna za zdravlje ćelija i telesnih tečnosti koje pomažu održavanje pravilnog rada srca i zdravog krvnog pritiska.

Pored ovih veoma važnih minerala, u oraščiću se nalaze i vitamini B kompleksa, vitamin C, folna kiselina, riboflavin, niacin, vitamin A kao i mnogi drugi flavonoidi antioksidanti poput beta karotena.

Muskatni orah u malim dozama može biti dodatak gotovo svim jelima, supama, čorbama, gulašima pa sve do keksića i slatkih pita.

 

Muskatni oraščić se pre­težno stavlja u slat­ka je­la: pi­te, kre­mo­ve, ali i u potaže od pa­ra­daj­za i bundeve, pi­le­ti­nu, pa­sulj, ku­pus, spa­nać, bro­ko­li i pla­vi pa­tlidžan. U me­di­ci­ni se ko­ri­sti pro­tiv na­du­to­sti stomaka. Konzumacija muskatnog oraščića u većim količinama može izazvati prekomerno znojenje, ubrzani rad srca.

 

*Začini se koriste u malim količinama kako bi obogatili ukus hrane i dali joj aromu. Ne treba preterivati sa količinom, začini su veoma jaki i aromatični. Deca mogu biti osetljiva na pojedine začine. Ne davati deci ispod godinu dana. Konsultovati se sa pedijatrom oko korišćenja pojedinog začina.

Podeli:
Korpa
Scroll to Top