domaca-granola-bez-secera-3
Bez GMО

Bez GMО

Od prvog rođendana

Od prvog rođendana

Trudnice i dojilje

Trudnice i dojilje

Užina 2

Užina 2

Domaća granola recept bez šećera

DoručakRecepti

Znamo da u kupovnim proizvodima možemo da vidimo dosta štetnih sastojaka, zaslađivača, šećera i ostalo. Nažalost ni kupovni musli i granola nisu pošteđeni toga. Ako okrenete kutiju primetićete da su uglavom zaslađeni glukozno-fruktoznim sirupom, da postoje trans-masti i tako dalje, koji su štetni za zdravlje mališana i koje ne preporučujemo u ishrani.

Srećom, izuzetno lako i brzo, možete da napravite jako zdravu granolu, koju uz kiselo mleko ili neko od biljnih mleka možete da ponudite malcu za užinu.

Za granolu će vam trebati:

  • 3 šolje ovsenih pahuljica od celog zrna (ili miks različitih pahuljica ovas, spelta, raž ječam)
  • 5-10 urmi (po želji)
  • ½ šolje semenki suncokreta
  • ¼  šolje golice
  • ½ šolje kokosovog brašna ili mrvica
  • ½ šolje bademovog putera
  • Kašičica cimeta
  • Malo soli

Potopite urme u vruću vodu 10 minuta. Nakon toga ih očistite od koštice i skinite joj koru. U blender stavite očišćene urme, 2 kašičice vode u kojoj su urme bile potopljene, kao i bademov puter. Izblendirajte dok ne dobijete kompaktnu pastu.

U veću posudu pomešajte sve suve sastojke, pa na kraju dodatje pastu sa bademom i urmama.

Sad ide malo „prljaviji“ deo ☺. Rukama sjedinite i izmešajte sastojke. Dobićete grudvastu smesu, koju treba da izručite na pleh sa pek papirom. Ne brinite, mešaljem u rerni će se grudvice razbijati.

Na oko 170 stepeni 25-30 minuta pecite, sa povremenim mešanjem da se podjednako ispeče sve i uhrskavi.

Kada se dobro ohladi, izručite granolu u staklenu teglu i zatvorite.

Čuvajte na tamnijem mestu do dve nedelje, mada čisto sumnjamo da će toliko da vam potraje ☺ 

Poslužite uz biljno mleko ili kiselo mleko. Ovo može da bude odlična užina ili povremeni doručak.

Prijatno!

Podeli:
Korpa
Scroll to Top