hrana-za-prstice

 Hrana za prstiće – finger food

BlogSaveti za ishranu beba

Uvođenje čvrste hrane u ishranu veliki je posao kako za roditelje tako i za bebe. Međutim, tek pravi obostrani izazov je samostalno jelo bebe, takozvano jedenje prstićima.

Od osmog, devetog meseca beba polako pokazuje znake samostalnog hranjenja. U ovom periodu bebe se osećaju sigurno kada je hranjenje u pitanju i sve više pokazuju samostalnost.

«U samostalnom hranjenju ih nikako ne treba sputavati, zato što je ovakav vid hranjenja odličan za razvoj motorike i za koordinaciju malih preciznih pokreta.»

Ukoliko vaša beba uzrasta osam, devet meseci, prilikom hranjenja pokušava da vam iz ruke uzme kašiku ili posudu iz koje je hranite – pokazuje znake da je spremna da proba sama. Zato joj treba ponuditi male sitne komade hrane na plastičnom tanjiriću i pustiti je da sama jede.

Beba hranu hvata palcem i kažiprstom, takozvani pinceta zahvat. U početku su malo nespretne, ali vremenom napreduju i počinju precizno da hvataju komadiće hrane i iste da prislone ustima. Jasno je da će nastati haos po podu, beba će biti musava i hrana će leteti na sve strane, ali na ovo ne treba nervozno reagovati, već treba pustiti bebu da uživa u jelu. Ovako beba razvija zdrave navike u ishrani.

Ukoliko beba ne voli neku namirnicu, ovo je pravi način da je zavoli. Isto tako ako odbije neku novu namirnicu koju joj ponudite da jede prstićima, nikako ne odustajte, nakon par dana joj ponudite opet, možda u kombinaciji sa već prihvaćenom namirnicom.

Često možemo čuti: «Moja beba ima dva zuba, kako da jede hranu koja nije maksimalno usitnjena?» Roditelji budite bez brige –  bebe desnima usitne hranu.

 

Hrana za prstiće, predhodno držana u frižideru, može pomoći bebinim desnima prilikom izbijanja zubića.

Kako napraviti bezbednu atmosferu za hranjenje?

  • Vodite računa o obliku i konzistenciji hrane koju nudite bebi,
  • Hrana treba da bude dovoljno mekana, usitnjena, ako je veliki komad ili tvrda namirnica, može dovesti do gušenja,
  • Radi bezbednosti bebu treba hraniti u stolici za hranjenje,
  • Beba mora samostalno da sedi, sama da drži glavu ako se sama hrani,
  • Budite uvek prisutni dok beba jede.

Takođe kikiriki, orasi, semenke, suvo grožđe, suvo voće, sirova hrana može izazvati gušenje. Ukoliko se neka namirnica daje prvi put, voditi računa na alergijske reakcije.

Pratite kalendar uvođenja nemlečne ishrane (strana 30. u knjizi Moj prvi zalogaj)!

Najbolji izbor hrane za prstiće

 hrana za prstice2

Kivi, banana, šljiva, avokado, borovnica, jabuka, breskva, brokoli, karfiol (blanširani cvet sa drškom), mladi sir, kukuruz, grašak, testenina (dobro kuvana i isečena), tikvice, bundeva, šargarepa (blanširana ili kuvana), seckano tvrdo kuvano jaje, mekano meso (dobro kuvano).

Zajedno sa vašom bebicom uživate u zdravim zalogajima!

Podeli:
Korpa
Scroll to Top