Proja je jedan od onih lepih i ukusnih zalogaja koji nas podsećaju na detinjstvo. Svi se sećamo tog divnog mirisa koji se širi iz kuhinje kroz celu kuću. Na izvoru tog mirisa su uvek bile mama ili baka koje su sklanjale naše prstiće željne proje od šporeta, jer je pleh bio još uvek vruć!

Neko voli da koristi žuto kukuruzno brašno, a neko belo potočarsko.

Od oba brašna mogu da se naprave ukusne projice. Takođe, oba predloga mogu da budu podloga za dalje igranje sa receptom.

Recept za mpz proje

Dodavanjem na primer belog sira i rendanih tikvica, dobijaju se novi ukusni zalogaji za doručak ili večeru za vašeg malca.
Razlika između kukuruznog brašna, griza i palente:

Kukuruzno brašno– obično, je tzv. puno brašno, jer sadrži sve sastojke zrna, ima veoma kratak rok trajanja i u letnjem periodu ne moze se čuvati ni dve nedelje pod običnim uslovima, pod kojima se čuva pšenično brašno.

Kukuruzni griz– ili krupica, predstavlja grubo samleveno zrno i dobija se od običnog kukuruza ili od kukuruza iz kojeg je odstranjena klica.

Palenta– je korisna i veoma hranljiva namirnica. Lako se vari. To je u stvari
kukuruzni griz, koje je predhodno hidrotermički obrađeno (instant), što skraćuje vreme kuvanja. Dakle, u prodaji se može naći obična prekrupa (grubo samleveno zrno kukuruza) , koje se duže vreme kuva (oko 20-30 min,) ili „instant“ verzija koja se kuva manje od 5 min. Krupna prekrupa sluzi za izradu keksa i za mešanje sa brašnom za izradu pogače, a instant za pripremu palente, tj. kačamaka

Žuta proja
1 šolja palente
1 šolja speltnog brašna
1.5 šolje kisele vode
2 kašike maslinovog ulja
Smesa treba da bude žitka – što znači nit suviše retka nit suviše gusta 
Peče se 30 minuta na 200 stepeni. Za tanju proju stavite u nešto veći pleh, a za deblje proje,
koritsite vatrostalne posude ili manje plehove.

Bela proja
1 šolja belog kukuruznog brašna
1.5 šolja kisele vode
2 kašike maslinovog ulja

Peče se 30 minuta na 200 stepeni.

Uživajte u pripremi i prijatno!