uvodjenje-kasica-bebi

Prve kašice za bebu

BlogSaveti za ishranu beba

Čestitamo mama i tata! Doneli ste bitnu odluku, a to je da ste spremni da ponudite prve zalogajčiće vašoj bebici.

Ispunjeni su svi uslovi za uvođenje hrane, tj nemlečne ishrane.

Imate 5+ meseci, bebac sedi samostalno, zainteresovan je za hranu.

Koje su prve kašice za bebu?

Bebama se daju na samom početku jako blage namirnice zbog nerazvijenog sistema za varenje.

U njih spadaju pirinač tj. pirinčana kaša, zatim kuvana šargarepica, pečena jabuka i kuvani krompir.

Uvođenje hrane bebi ne mora da bude stresno!

Bitno je da budete opušteni. Bez žurbe i nervoze. Prvi put se i beba i vi susrećete sa prvim zalogajem.

Vrlo je verovatno da mu se neće dopasti nova namirnica. Kada pogledate malo bolje i što bi? 🙂 Bebac je navikao na tečno i slatkasto vaše mleko i na maženje koje je dobijao prilikom podoja ili adaptiranog mleka. “Čvrst” zalogaj u obliku kuvanog izblendiranog pirinča nije baš ukus na koji je navikao, zar ne?

Ali budite uporni, ako nije spreman sada za prvi zlaogaj, možda će biti za par sati. Možda će biti spreman sutra. Sve u svemu, vaš cilj je da pružite mogućnost da bebac proba novi ukus, a ne da se najede od te kašice. I dalje, primarna hrana bebi je vaše mleko ili mlečna dohrana.

Polako kako vreme bude odmicalo, kašica će zameniti jedan obrok, pa drugi i tako dalje, dok beba ne bude spremna da pređe potpuno na nemlečnu hranu.

Posle svake nove namirnice, primenite pravilo “četiri dana čekanja”. To znači da četiri dana nudite istu namirnicu, na primer pirinač, da biste petog dana dodali šargarepu u kašicu. Na taj način ćete videti da li postoje eventualno neke neželjene alergijske reakcije.

Najbolje kašice za bebe za početak

Kuvani pirinač:

Uzmite pola šoljice belog pirinča (integralni tek sa 6+ meseci se daje) isperite pod mlazom vode i stavite u 3 puta više vode da prokuva. Pirinač treba dobro da se skuva, da bude potpuno mekan. Štapnim mikserom ili u blenderu ispasirajte pirinač da dobijete tečniju kašicu.

Savet: možete dodati za početak vaše mleko ili formulu u kašicu, kako bi bebi bio prijatniji ukus.

Kuvana šargarepa:

Uzmite mladu šargarepu (ako imate bake i deke na selu) ili kupite u proverenoj prodavnici ili kod seljaka na pijaci. Dobro je operite, oljuštite i stavite da se kuva u vodi. Šargarepa je gotova kada može da se viljuškom gnječi.

Izgnječite je viljuškom ili ubacite u blender. Ukoliko je suviše gusto, dodajte malo vode u kojoj se kuvala.

  • Poslužite uz pirinač
  • Poslužite samu šargarepu

Kuvana/pečena jabuka:

Isti princip kao i za šargarepicu. Dobro operite, oljuštite koru iseckajte jabuku na komade i stavite u malo vode. Voda u kojoj se kuva povrće, inače je jako dragocena, jer sadrži sve minerale i vitamine od povrća koje se kuvalo. Treba spremati u što manje vode povrće. Ispasirajte jabuku i ponudite je samostalno ili sa šargarepom na primer.

Kačamak/kukuruzno brašno

2 kašike kukuruznog brašna

oko 150 ml vode

Pola vode stavite u šerpu da se zagreje, a u drugu polovinu vode razmutite dve kašike kukuruznog brašna. Sačekajte da voda provri, i dodajte umućeno brašno sa vodom – kipućoj vodi. Mešajte 2-3 minuta i skinite sa ringle. Dobro ohladite palentu i ponudite bebi.

U prvih nekoliko ukusa koje beba bude probala, već ćete videti šta joj se dopada više, a šta manje. Sledeći korak jeste da joj manje omiljenu hranu ponudite sa omiljenom namirnicom i na taj način je privolite da pojede.

Ishrana beba

Kako beba bude rasla, povećavaće se izbor namirnica koje možete da uvodite. Koristeći naš kalendar ishrane, možete tačno po mesecima da vidite šta se uvodi i da vodite evidenciju uvedenih namirnica. Primenjujte “4 dana čekanja” dok ne uvedete većinu namirnica.

Takođe, zapamtite, svako dete je individua za sebe. U knjizi postoji okviran raspored i količina kašice koja se preporučuje, ali neko dete će jesti više neko manje. Bitno je znati da je mleko i dalje primarna hrana, dok se novi ukusi čisto “dekorativno” probaju na početku, kako bi se beba navikla na drugi novi ukus.

Izbegavajte potencijalne alergene do 12+ meseci, poput belanca, orašastog voća, citrusnog i bobičastog voća.

U priručniku Moj prvi zlaogaj, pronađite kalendar uvođenja nemlečne ishrane, zatim okviran raspored i plan uvođenja kašica, kao i količine za uzrast bebe. Knjiga raste zajedno sa bebom, pa vas svaki mesec očekuju nove ideje i predlozi za obroke, saveti za razne situacije i nedoumice.

Povezani tekstovi:

Uvođenje žitarica u ishranu

Najčešća pitanja oko uvođenja ishrane kod beba

Podeli:
Korpa
Scroll to Top