12+

12+

Od prvog rođendana

Od prvog rođendana

Trudnice i dojilje

Trudnice i dojilje

Ručak

Ručak

Užina 1

Užina 1

Veseli namazi, sosevi i domaće paštete

Od prvog rođendanaReceptiRučakUžinaVečera

Šta napraviti “na brzaka” tokom ovih velikih vrućina kada poslednje što želimo je da provodimo vreme u kuhinji, ali da bude zdravo i ukusno?  Delimo sa vama recepte za neke od naših omiljenih namaza koji nam odmah vrate osmeh na lice!

Prijatno!

Pašteta od patlidžana

Potrebne namirnice:

  • patlidžan (1 srednje veličine),
  • jaja (4 komada),
  • beli luk (1 čen),
  • sok od limuna,
  • so,
  • biber,
  • maslinovo ulje (1 kašika)

Priprema: Patlidžan skuvati dok ne omekša. Ohlađena, tvrdo kuvana jaja očistiti i zgnječiti viljuškom. Kad patlidžan postane mlak, dodati jaja, beli luk i sve skupa glatko pomešati. Začiniti sa biberom i sokom od limuna, te još jednom pomešati. Ova pašteta se najlakše pravi mikserom.

Najbolje poslužiti  za doručak.

Puter sa zeljem

Potrebne namirnice:

  • meki puter (50 g),
  • zelje (1 veza),
  • so,
  • biber (po ukusu)

Priprema: Zelje sitno iseći na veoma tanke parčiće i dobro pomešati sa puterom, solju i biberom.

Najbolje poslužiti za doručak.

Namaz od plavog patlidžana i tunjevine

Potrebne namirnice:

  • plavi patlidžan (2 komada),
  • tunjevina (1 konzerva),
  • sok od 1 limuna,
  • đumbir u prahu (½ kašičice),
  • so (malo)

Priprema: Patlidžan ispeći na grilu. Kad je patlidžan pečen, oljuštiti ga i sa ostalim sastojcima sipati u blender.

Najbolje poslužiti za doručak.

Umesto tunjevine dodajte tikvicu – može i za večeru!

Pileća pašteta

Potrebne namirnice:

  • Pileći file (veći komad),
  • kuvana jaja (2 komada),
  • puter (2 kašike),
  • luk (pola iseckane glavice),
  • peršun (jedna veza),
  • sok od limuna,
  • so,
  • biber i začini po ukusu.

Priprema: Skuvanu piletinu iseckati na kockice i staviti u blender, dodati kuvana jaja, iseckan luk, peršun, puter, sok od limuna, so i biber. Izblendirajte i poslužite!

Namaz od paprike i šargarepe

Potrebne namirnice:

  • paprike u raznim bojama (250 g),
  • šargarepa (100 g),
  • crni luk (1 glavica),
  • beli luk (2 čena),
  • ulje (25 ml),
  • timijan i mirođija (malo),
  • so (½ kašičice)

Priprema: Papriku i luk sitno iseći i na ulju dinstati dok ne omekšaju. Malo ohladiti, dodati začine i iseckanu svežu šargarepu, pa sve sipati u blender.

Najbolje poslužiti za doručak i ručak.

Može se služiti i kao namaz uz neko meso za ručak ili večeru.

Žuti namaz

Potrebne namirnice:

  • beli luk (1 čen),
  • žuta paprika (1 komad),
  • crni luk (1 glavica),
  • puter (160 g),
  • so i biber (po ukusu)

Priprema: Puter, isečen luk i isečenu papriku staviti u šerpu i na slaboj temperaturi 5 minuta krčkati, izblendirati i ostaviti jedan sat u frižideru. Masu sipati u špric za torte. Garnirati sa kolutićima maslina.

Uživajte u zdravoj hrani i letnjim danima i čitajte “Moj prvi zalogaj” jer on nije namenjen samo za bebe koje počinju sa nemlečnom ishranom, već i za veće klince i klinceze!

????????????????????????????????????

Podeli:
Tvoja korpa
Scroll to Top