Sigurnost hrane je disciplina koja se bavi pravilnim rukovanjem, pripremom i kuvanjem hrane u cilju sprečavanja trovanja hranom. Ona uključuje postupke koje treba pratiti radi izbegavanja potencijalno ozbiljnih zdravstvenih rizika. Hrana može služiti kao podloga za rast bakterija koje uzrokuju trovanje.

Konzumiranjem hrane koja sadrži bakterije opasne za zdravlje, nakon određenog vremena (tzv. inkubacijskog razdoblja), javljaju se simptomi bolesti, odnosno trovanja. Dužina inkubacijskog razdoblja može biti od nekoliko sati do nekoliko dana, što zavisi od vrste i količine bakterija (npr. nekim bakterijama treba više vremena kako bi se umnožile u telu domaćina i izazvale bolest, dok neke proizvode otrove već u samoj hrani pa je i vreme nastanka bolesti znatno kraće). Uobičajeni su simptomi mučnina, povraćanje, grčevi, proliv, ponekad groznica i gubitakvode u organizmu.

Potencijalna opasnost od trovanja hranom leži u svakom domaćinstvu. Mikroorganizmi koji uzrokuju trovanje mogu se naći u vodi, životinjama i ljudima, a prenose se nehigijenskom manipulacijom kod pripreme hrane. Faktori koji najčešće dovode do širenja i razmnožavanja mikroorganizama u hrani jesu neodgovarajuća higijena ruku, površina i pribora za pripremu hrane, neprimjerena termička obrada i čuvanje hrane.

Mala deca su posebno podložna trovanjem hranom, tako da je neophodno da sa velikom pažnjom pristupimo prirpemi i obradi hrane koju dajemo mališanima.

pranje ruku sapunom

Nekoliko osnovnih pravila za pripremu koje vam mogu pomoći:

 

  • Uvek operite ruke, noževe, daske za sečenje ili bilo koji escajg koji ste koristili za pripremu i sečenje hrane – toplom vodom i deterdžentom.
  • Koristite različite daske za sečenje mesa i povrća,
  • Skuvajte dobro meso, živinu i ribu,
  • Dobro operite i oljuštite povrće koje spremate za kašicu
  • Mališani treba da imaju svoje posuđe iz koje jedu kašice i hranu.

 

Pravila za čuvanje hrane:

 

  • Skuvanu hranu-kašicu nakon hlađenja odložite u frižider, ili u friz ako ne planirate da u toku 24 sata ponudite bebi.
  • Ne držite hranu duže od dva sata na sobnoj temperaturi,
  • Kačice možete da zamrzavate u porcijama (posudama za led), ili emajliranim čuvalicama sa poklopcem.
  • Meso koje se odmrzava u frižideru ili sveže meso čuvajte na donjoj polici (da ne bi slučajno curelo po drugim namirnicama)

ostaci od hrane

 Pravila za podgrevanje hrane i odmrzavanje:

 

  • Najbolji način odmrzavanja hrane je sporo odmrzavnje u frižideru preko noći. (Postoje i drugi načini, više u knjizi Moj prvi zalogaj poglavlje – “Zamrzavanje i odmrzavanje namirnica”)
  • Ostatke hrane iz činijice i tanjira iz kojeg je dete jelo bacite – zbog mogućnosti razvoja bakterija
  • Ne podgrevajte već podgrejanu hranu ( drugim rečima – samo jednom možemo da pogrevamo hranu)

rok trajanja

 

 Vodite računa o svežini namirnica i roku upotrebe!

 

 

Više o izboru i čuvanju namirnica i tehnikama pripreme pogledajte u vodiču za dečju ishranu Moj prvi zalogaj.

knjiga1