batat-slatki-krompir
6+

6+

Za bebe do 12 meseci

Za bebe do 12 meseci

Od prvog rođendana

Od prvog rođendana

Batat za bebe – slatki krompir

BlogKašiceReceptiRučakSaveti za ishranu bebaSaveti za ishranu dece

Batat je višegodišnja krtolasta biljka slatkastog ukusa, poreklom iz Srednje i Južne Amerike. Masovno se gaji i koristi u Aziji, Africi i Americi. Polako, ali sigurno postaje zastupljena i na našem tržištu.

Kako volimo da savetujemo korišćenje namirnica sa našeg podneblja u ishrani najmlađih, moramo vas obradovati činjenicom da se batat može uzgajati i u Srbiji. Tako da, drage mame, raspitajte se na kojoj pijaci možete pronaći domaći batat i napravite divne potaže, kašice ili pomfrit za vaše mališane.

Batat je odličan je kao hrana za bebe, pun hranljivih sastojaka, prijatnog slatkastog ukusa. Već sa 6+ možete servirati mališanima kašicu od slatkog krompira. Pravilo čekanja “4 dana čekanja” svakako primeniti prilikom uvođenja batata.

Kako se čuva batat?

Možete ga čuvati na tamnom i hladnom mestu do dve nedelje, ali ga ne odlažite u frižider. Pripremljenu kašicu možete čuvati dan, najviše dva dana u frižideru, pod uslovom da beba nije jela iz te činijice u kojoj se čuva.

Batat je pogodan je za zamrzavanje – oljuštite ga i isecite na kolutiće ili kockice i pravac u friz.

Batat je bogat vitaminima i mineralima, sadrži vlakna, vitamin A, vitamin C, mangan, tiamin, niacin B5 i B6 vitamin i beta karoten.

Iako je nama najpoznatiji narandžasti slatki krompir, on se može pronaći i u ljubičastoj, žutoj, kao i beloj boji. Narandžasti i žuti batat su izvor vitamina A, dok je ljubičasti bogat antioksidantima.

Mpz blog hasht

Batat i imunitet

Kao što smo napomenili, batat je pun vitamina C, koji doprinosi zdravom imunitetu, dok vitamin A i vitamin E predstavljaju snažne antioksidante. Vitamin A pomaže stimulaciji imunih ćelija koje se bore protiv bolesti i infekcija.

Kalijum iz batata je važan elektrolit koji pomaže u regulaciji rada srca i nervnih signala.

Batat sadrži magnezijum koji deluje umirujuće, ukoliko je dete razdražljivo i nervozno, topao potaž od slatkog krompira je pravi izbor za njega.

Sadržaj vlakana iz slatkog krompira je veći od sadržaja u običnom krompiru. Vlakna su bitna kod varenja i za normalan rad crevne flore.

Slatki krompir deluje umirujuće na želudac i creva. Vitamini B grupe, zatim vitamin C, beta karoten, kalijum i kalcijum efikasno deluju kod stomačnih ulkusa.

Antioksidansi, koje sarži slatki krompir mogu protektivno delovati na zdravlje očiju.

Studije pokazuju da slatki krompir ima snažnije delovanje na slobodne radikale od belog krompira.

Prirodno je sladak, ali njegov prirodni šećer se polako oslobađa u krvotok. Pruža uravnotežen i pravilana izvor energije, ne dovodi do naglog skoka šećera u krvi. Vlakna sprečavaju nagli skok šećera u krvi, a već smo spomenuli da je prisutan veći sadržaj vlakana u batatu.

Glikemijski indeks je 44, ali svakako sa količinom treba biti obazriv. Osetljivost na insulin je kod svakog drugačija.

Batat, kao i krompir se ne kombinuje sa mesom.

Recepti sa batatom:

Potaž

1 batat

1 manja tikvica

Domaće kokosovo mleko

Skuvati batat i tikvicu, izblendirati sa malo vode u kojoj se kuvalo povrće, dodati malo kokosovog mleka po ukusu i servirati.

Pomfrit

Iseći batat kao pomfrit, staviti na pek papir i peći u rerni. Služiti uz domaći kečap bez šećera.

Kašica od batata

1 batat

1 tikvica

Posebno kuvati batat i tikvicu, jer je batatu potrebno nešto više vremena. Tikvicu možete kuvati u istoj vodi kao i batat. Nakon kuvanja ih izgnječiti ili izblendirati i dodati malo maslinovog ulja. Za uzrast od 6+ meseci.

Batat1

Podeli:
Korpa
Scroll to Top