uvodjenje-nemlecne-ishrane

Da li ste spremni za uvođenje nemlečne ishrane?

BlogSaveti za ishranu beba

Konačno je došao i taj momenat, uvodjenje nemlečne ishrane, prva veća prekretnica (za bebe ali i za roditelje) u odrastanju mališana. Treba uvesti namirnicu koja nije majčino ili adaptirano mleko. Moguće je pojavljivanje panike i raznih pitanja.

Kako? Kada? Šta?

Noviteti, pogotovo u mlađem dečjem uzrastu predstavljaju veliki stres, opet kako za bebe tako i za roditelje. Sa druge strane, uvođenje čvrste hrane predstavlja i radost, kao i uzbuđenje zbog promena koje ono donosi.

Ali kao i svaki put, bez stresa, nerviranja i panike! Zato smo mi tu da brinemo oko tih stvari ☺ Na vama je da vodite računa o namirnici koju uvodite, tj. sa koliko meseci, i da uživate u ovim divnim trenucima i preslatkim prvim reakcijama na kašicu (ne zaboravite da ih slikate ili snimate jer će vam posle biti drago 🙂 ).

Kako uopšte znam da li je beba spremna za uvođenje namirnica?

Prvo, da započnemo sa nekoliko karakteristika koje mogu da znače da je beba spremna za njen prvi zalogaj:

kad-je-beba-spremna1

Zašto je bitno da se ispune ovi uslovi?

Prvo, starost bebe je jako bitan preduslov za početak ishrane. Beba se rađa sa nezrelim sistemom za varenje, koje se tokom prvih nekoliko meseci života razvija. Kako sistem za varenje, tako i lučenje pljuvačke, žvakanje, razvijanje usta, zuba… se razvija prema svojim zakonitostima i u svoje vreme. Pravilno vreme za uvođenje nemlečne ishrane je kada se stvore uslovi za uvođenje, tada organizam bebica postaje fiziološki spreman za prvi zalogaj.

Da bi pravilno dete jelo, mora prvo da bude sposobno da drži glavu i da sedi samostalno. Zamislite da hranite dete koje leži ili kome pada glava. Ovo je znak da beba još nije spremna.

Beba može pokazivati zainteresovanost kada drugi ukućani jedu. Okreće glavicu na tu stranu, stiska usta, oblizuje se, da može da priča sigurno bi rekla “Dobro mama daj i meni jedan zalogaj”. ☺

Takođe naginjanje ka tanjiru, povlačenje ruke i kašike ka sebi, su znaci za spremnost.

Zašto ne treba žuriti sa uvođenjem nemlečne ishrane?

Ne treba žuriti zbog mogućih alergijskih reakcija, zbog nerazvijenog digestivnog trakta, nedovoljno razvijenog imuno sistema. Dohrana neće pobeći, čeka vas da je precrtate sa liste. Imate za to narednih 6 meseci do godinu dana dok ne uvedete sve. Samo polako ☺

Da li treba pratiti kalendar nemlečne ishrane?

Treba. Kalendar služi da nam pomogne da napravimo sistem, kako ćemo uvoditi namirnice prema mesecu u kom je beba.

Uglavnom se počinje sa blagim namirnicama poput pirinčane kaše, kuvane šargarepe, krompira. Naš savet je da se sve sprema od starta kod kuće.

Skuva se pirinač, ispasira se i eto kašice. Jednostavno, znate šta ste stavili, sigurni ste u sastojke i ne razmišljate o tome!

Cilj nam je da tokom ovih narednih 6 meseci bebu upoznamo sa svim namirnicama, po datom redosledu, da proba što više različitih namirnica i da se navikne na većinu ukusa.

Kako se organi za varenje i stomačić razvijaju tako se i sve više namirnica uvodi u ishranu.

U knjizi Moj prvi zalogaj smo predstavili kalendar uvođenja, kao i detaljan opis svake namirnice koja se nalazi u kalendaru.

U našoj knjizi Moja prva kašica takođe postoji kalendar nemlečne ishrane, kao i oko 100 recepata za kašice koji su raspoređeni po mesecima kada se uvodi nova namirnica.

Koliko beba treba da jede?

Ovo je veoma učestalo pitanje koje dobijamo. U knjizi “Moj prvi zalogaj” dali smo okviran plan po mesecima sa količinama, ali zapravo ovo je dosta individualno.

Na početku uvođenja nemlečne ishrane novi ukusi više dođu kao “testiranje” hrane i namirnica. Što znači, dopustite bebi da lizne sa kašike, proba, oseti drugačiji ukus od mleka, i da zavoli.

Potrebno je u proseku od 10-20 puta da beba stvarno prihvati neku namirnicu.

I zapamtite, mleko – majčino ili adaptirano je i dalje primaran izvor ishrane, koji ne treba na početku dohrane menjati zarad kašice.

Zašto odbija da jede?

  • Nije gladna
  • Nervozna je
  • Rastu zubići
  • Ima grčeve
  • Ne dopada joj se ukus (trenutno)
  • Prosto nije zainteresovana

Počnite od sebe, ni vi ne jedete sve namirnice, neku volite više, neku manje, neku uopšte ne. Ne jedemo kada nam nešto fali ili kad nas nešto boli, ne jedemo kada nismo gladni (ok, možda ponekad ☺).

Bebice sada testiraju i istražuju. Upoznaju se sa novim ukusima, prvi put se susreću sa kašastom hranom ili sa komadićima kasnije, zbunjene su. Navikle su na slatki ukus mleka, pa im se baš sada taj brokoli ne čini kao super zalogaj, iako vi insistirate. Nervoza raste, postaje toplo, vi ste skuvali a beba neće ni da zine – sigurno vam je poznat dalji scenario ☺

Šta mogu da učinim da jede?

  • Ponudite joj malo kasnije isti zalogaj – možda se predomislila.
  • Pokušajte sledeći put pre podoja da mu date zalogaj kašice.
  • Promenite mesto hranjenja. Ponekad bebe vole da gledaju kroz prozor i da jedu ☺
  • Uposlite malca, neka proba sam sebe da hrani ili neka se igra u dugoj činijici sa kašicom.

A kada malo porastu, pronaćićete u knjizi “Moj prvi zalogaj” interesantne predloge kako dekorisati tanjire i napraviti da obroci budu zabavni, laki i uspešni, za mamu/tatu i malca.

I da, gledajte tutorijale mađioničara, klovnova i zabavljača – trebaće vam! ☺

Ponekad je i to način da se zalogaj proguta, a vaš trud nagradi jednim najslađim osmehom.

Srećno sa prvim zalogajima!

Podeli:
Korpa
Scroll to Top