Često se nađemo u nedoumici da li smo izabrali odgovarajuću voćku ili povrćku, da li je meso sveže, kako da čuvamo namirnice, da li držati u frižideru ili ne…
Napravili smo spisak namirnica koji su najčešći u ishrani nas i naših mališana, savete kako ih kupovati, birati, čuvati i pripremati, a u našoj knjizi Moj prvi zalogaj postoji spisak ostalih namirnica.
Naoružajte se znanjem i vidimo se na pijaci ili u prodavnici 🙂
Izaberite najbolje za vaše mališane i pripremite preukusne zdrave obroke. Srećno!

Kupovina, čuvanje i biranje voća

Banane

Kupovina

Trebalo bi da izbegavate banane koje su mekane i sa crnim tačkama. Prezrele banane imaju dosta jak miris i njih čuvajte u frižideru. Birajte čvrste žute plodove, koje nemaju tamne gnjecave delove.

Priprema

Napravite fini pire u blenderu, ili izgnječite viljuškom. Ponudite vašem detetu samostalno, ili u kombinaciji sa nekom žitaricom ili domaćim mlevenim keksom.

Čuvanje

Da bi banana dozrela, ostavite je na sobnoj temperaturi nekoliko dana. Kada postanu sasvim zrele, možete ih ostaviti od tri do pet dana u frižideru, iako je kora postala tamnija.

Trešnje

Kupovina

Kupujte čvrste plodove sa zelenom drškicom. Postoje različite sorte trešanja, tako da se razlikuju po boji. Od bele preko svetlo crvene do jarko crvene.

Čuvanje

Trešnje se čuvaju u otvorenoj posudi u frižideru, neoprane sa stabljikom. Brzo se kvare, tako da ih treba iskoristiti što pre.

Avokado

Kupovina

Ukoliko kupujete avokado da biste ga iskoristili kasnije u toku nedelje, birajte čvršće plodove.
Zreo avokado je mekši pod prstima i kada ga kupujete, gledajte da ga odmah iskoristite.
Trik za dozrevanje avokada: ubacite avokado u papirnu kesu i držite ga na sobnoj temperaturi!

Saveti za jelo

Napravite fini pire u blenderu ili izgnječite viljuškom. Možete ga poslužiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim voćem ili žitaricom.

Čuvanje

Nezreo, tvrđi avokado stoji do nedelju dana dok ne bude spreman za jelo. Sa druge strane, mekši, zreo avokado iskoristite što pre, kako ne bi satrulio. Da biste produžili trajanje, poprskajte ga limunovim sokom.
Otvoren prepolovljen avokado umotati u foliju i čuvati najviše dva dana u frižideru.

avokado

Limun

Kupovina

Birajte one plodove koji izgledaju teži za svoju veličinu. Izbegavajte limune sa braon delovima, tačkama…

Čuvanje

Na sobnoj temperaturi. Ukoliko želite na duže da ostavite limun, odložite ga u frižider. Tada može da stoji oko dve nedelje.

Dinja

Kupovina

Kod zrelih dinja, semenke se opuštaju pa bi trebalo da „zveckaju“ kada se plod protrese. Takođe, kucanjem po kori možete prepoznati zrelost. Zrele dinje imaju tup zvuk.
Kupujte cele dinje, ne prepolovljene, jer izlaganje vazduhu plod oksidira i gubi dragocene vitamine.

Čuvanje

Cele dinje se čuvaju u frižideru do pet dana. Isečeni komadi odloženi u emajliranoj posudi mogu da stoje jedan dan u frižideru.

Kivi

Kupovina

Kupujte čvršće plodove, bilo koje veličine. Prezreo kivi je premekan i pri najslabijem dodiru može da se istisne.

Čuvanje

Kivi se čuva na sobnoj temperaturi oko 7 dana. Za duže čuvanje odložite kivi u frižider, gde može da potraje i do 4 nedelje

Pomorandže

Kupovina

Birajte čvrste plodove, teže nego što izgledaju. Kora treba da bude svetla, narandžasta. Pomorandže mogu da budu zrele iako na kori postoje nezreli zeleni tragovi. Izbagavajte ispucale, modričaste plodove koje imaju depigmentaciju kore.

Čuvanje

Na sobnoj temperaturi do dve nedelje.

Breskve

breskve

Kupovina

Zrele breskve su one žućkasto-narandžaste sa ružičastim „rumenilom“. Izbegavajte nezrele, zelenkaste plodove. Takođe, birajte malo mekše plodove, jer oni plodovi koji su tvrdi uglavnom nisu još dozreli. Obratite pažnju na breskve sa tamnijim krugovima. To je rani znak da je voće počelo da truli.

Čuvanje

Tvrde breskve možete odložiti u papirnu kesu, koja pomaže da voćka brže dozri. Dovoljno je dva do tri dana.
Ukoliko se ne pojedu odmah, breskve čuvati u frižideru u fioci za voće i povrće.

Kruške

Kupovina

Kruške se brzo kvare po branju, tako da se uglavnom beru nedozrele. Zrele kruške odlikuje tanja koža, plod se pod pritiskom prsta malo udubi, i ima prijatan miris. Birajte kruške koje imaju mekanu kožu bez brazdi i bez braon krugova.

Čuvanje

Ukoliko ste kupili nedozrelu krušku, ostavite je par dana na sobnoj temperaturi ili u papirnoj kesi.
Kada sazreju, čuvajte ih nekoliko dana u frižideru, ako niste planirali odmah da ih iskoristite.

Šljive

Kupovina

Šljive mogu da variraju sa bojama, tako da boja nije pravi pokazatelj zrelosti. Prezrele šljive mogu biti mekane i imati jak miris. Birajte tvrđe ka mekšim plodovima, plavo-ljubičaste boje.

Čuvanje

Ukoliko kupite tvrđe šljive, ostavite ih dan, dva na sobnoj temperaturi da smekšaju.
Suve šljive možete čuvati do šest meseci u zatvorenoj posudi u frižideru.

Kupovina, čuvanje i biranje povrća

Cvekla

Kupovina

Zrela cvekla je tvrda pod rukom. Ne kupujte mekane plodove, jer im ističe svežina. Birajte neoštećene komade.

Čuvanje

Cvekle mogu da stoje oko dve nedelje na hladnom mestu. Ukoliko kupite plod sa zelenim lišćem, stabljikom, isecite je pre čuvanja cvekle.

Priprema

Cvekle koje se koriste za kašice, moraju da se kuvaju ili peku u rerni. Takođe, može se praviti svež sok od ceđenih cvekli.

Brokoli

Kupovina

Birajte tamno zelene cvetove sa zelenim lišćem jer su oni bogati nutritivnim svojstvima. Cvetovi brokola koji su tamno zeleni, ljubičasto-zeleni i plavičasto-zeleni sadrže više beta karotena i C vitamina od svetlo zelenih plodova. Takođe, birajte plodove sa čvrstom drškom.

Čuvanje

Brokoli se čuva neopran u frižideru do nekoliko dana.

Priprema

Skuvajte brokoli oko deset minuta i dodajte ukusnoj kašici sa ostalim komadima povrća.

brokoli

Prokelj

Kupovina

Birajte čvrste, neotvorene, svetlo-zelene plodove sa neoštećenim lišćem.
Starenjem, prokelj postaje žućkast i miris mu se pojačava.

Čuvanje

Svež prokelj nemojte prati i nemojte mu seći delove. Čuvajte ga u frižideru u adekvatnoj ambalaži od tri do pet dana.

Prirpema

Dodajte po dve, tri glavice prokelja u kašicu i izblendirajte sa ostalim povrćem.

Šargarepa

Kupovina

Kupujte čvrste plodove sa zelenim lišćem. Lišće na vrhu ploda ukazuje da je šargarepa sveža.

Čuvanje

Šargarepe se čuvaju bez lišća, na sobnoj temperaturi ili u frižideru.

Priprema

Svežu (presna) šargarepu koristite kao „finger food“ , a može se kuvati, ili peći u rerni za kašicu.

Crni Luk

Kupovina

Zreo i spreman luk za jelo treba da bude čvrst, sa ispucalom suvom ljuskom. Izbegavajte mekane plodove. Proklijali plod označava da je luk prezreo, pa biste trebali da ga izbegavate za vaše mališane.

Čuvanje

Luk se čuva na hladnom i tamnom mestu. Izbegavajte da ga čuvate zajedno sa krompirom, jer se tako ispušta vlaga, pa se luk brže kvari.

Grašak

Kupovina

Od aprila do juna možete naći svež grašak na pijacama. U ponudi su očišćen ili neočićen (liči na boraniju). Što je svežiji i mlađi grašak, to je sočniji i nežniji plod. Starenjem, grašak postaje sve suvlji i dobije „bore“.

Čuvanje

Svež grašak se može do nekoliko dana čuvati u frižideru u adekvatnoj posudi.
Ukoliko se odmah po pranju i čišćenju zamrzne i stavi u friz, može da se čuva nekoliko meseci, a tada zadržava sva svoja hranljiva svojstva i vitamine.

grasak

Celer

Kupovina

Birajte male i srednje plodove bez mekih delova.

Čuvanje

Celer se čuva do nedelju dana. Ukoliko celer postane mekan, nemojte da ga koristite za jelo.

Patlidžan

Kupovina

Birajte čvrste komade srednje veličine sa debljom korom bez pukotina i tačkica. Raspon boja može da ide od tamno ljubičaste preko svetlije do bele.

Čuvanje

Patlidžan se čuva u frižideru od 5 do 7 dana. Ukoliko stavite presečen patlidžan, namažite limunov sok na isečen deo i stavite u plastičnu kesu ili foliju.

Keleraba

Kupovina

Tražite manje do srednje veličine glavice kelerabe. Kod velikih keleraba postoji mogućnost da su pune končica i žilave.

Čuvanje

Pre odlaganja u frižider, isecite lišće kelerabi i stavite samo glavicu ploda na čuvanje. Lišće brzo uvene.
Stavite kelerabe u zatvorene posude i na ovaj način „upakovane“ mogu da traju nekoliko nedelja.

Praziluk

Kupovina

Birajte čvrste peruške sa što više belih i svetlo zelenih površina. Izbegavajte praziluk koji ima žuto lišće.

Čuvanje

Praziluk može da opstane oko dve nedelje u frižideru, neopran.

Orašasti plodovi

Kupovina

Birajte orašasto voće koje je jednako u boji i veličini. Sirov oblik je najbolji za prepodnevnu užinu.

Čuvanje

S obzirom da ulje iz orašastih plodova brzo užegne, potrebno je da se čuvaju u zatvorenim posudama. Takođe, možete ih odložiti u kesu i staviti u frižider i na taj način se rok trajanja i svežina produžava.

orasastti plodovi

Ovas, Kinoa, Proso

Čuvanje

Kao i druge žitarice, ovas se čuva u zatvorenoj staklenoj ili plastičnoj posudi, na tamnom i hladnom mestu. Rok trajanja je izuzetno bitan, pa pogledajte uvek datum na pakovanju.

Kupovina

Kupujte žitarice u originalnim pakovanjima. Rinfuza nije dobra opcija za najmlađe, zbog eventualne kontaminacije.

Priprema

Žitarice se različito pripremaju u zavisnosti od vrste. Više o pripremi i benefitima pročitajte u našem blogu “o žitaricama”

Puter

Kupovina

Pogledajte datum na ambalažnom pakovanju!

Čuvanje

Puter se čuva u originalnom pakovanju ili u zatvorenoj posudi. Vazduh i svetlost mogu brzo da pokvare puter. Ukoliko dugo stoji u frižideru, puter može da užegne i tada ga ne treba konzumirati.

Prirpema

Dodajte mali komadić u kašice vašeg mališana. Puter koristiti u žitaricama ili u povrtnim kašicama.

Kupovina, izbor i čuvanje mesa

Teletina

Kupovina

Birajte sveže komade mesa, nepromenjene boje i mirisa. Mlada teletina je rozikasto bele boje i nema miris.

Priprema

Za pripremu kašica i obroka sa mesom, dovoljno je da komadić mesa ubacite u ključalu vodu sa ostalim povrćem. Oko dvadesetak minuta je neophodno da se mali komad mesa skuva.

Čuvanje

Ukoliko komad svežeg mesa ne iskoristite odmah za ukusni obrok, odložite u kesu za zamrzivač i stavite na led. Iseckajte komadiće mesa koji su dovoljni za po jedan obrok, zapakujte ih u odvojene kesice i po potrebi izvlačite iz friza.

Lamb chops and rosemary

Piletina

Kupovina

Birajte sveže komade mesa. Sveže pileće meso ne treba da ima nikakav miris, jer prisustvo jakog mirisa označava da je meso pokvareno.

Priprema

Pre kuvanja temeljno operite meso pod mlazom vode. Kuvajte dok se ne odvoji meso od kosti. Odvojte kožu od mesa i ispasirajte samo meso sa omiljenim povrćem.

Čuvanje

Sveža piletina se čuva u frižideru do dva dana.
Ukolko nećete koristiti meso u ovom periodu, odmah zamrznite. Kašica sa piletinom se može čuvati za sutradan. Obavezno odložite u frižider u odgovarajuću emajliranu posudu.

Nadamo se da vam se svideo blog! Ostavite u komentaru utiske 🙂